A început SCANAREA 3D a SITURILOR ISTORICE din judeţul Constanţa

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read
adamclisi2

Reprezentanții Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța anunță că în perioada 15-17 iunie 2022, s-a desfășurat, la Cetatea Tropaeum Traiani din Adamclisi (jud. Constanța), expediția științifică de trei zile, parte a activităților din cadrul proiectului BSB 867 Black Sea Archaeology, History and Culture Portal / ARHICUP, în care Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este al doilea beneficiar.

Expediția comună a avut un accent extrem de practic: dobândirea de abilități și experiență în lucrul cu stația de scanare mobilă nou achiziționată, pentru scanarea 3D a reperelor istorice. Digitalizarea a inclus reconstrucții 3D ale unor părți ale sitului arheologic. Înregistrările vor deveni parte din resursele platformei web online moderne dezvoltate în cadrul proiectului. Totodată, a fost realizat un film documentar, în urma procesului de lucru.

Obiectivul principal al proiectului este crearea unui acces îmbunătățit la conținutul cultural prin portalul de internet dezvoltat și tehnologiile informaționale moderne, pe baza cărora va fi prezentată moștenirea istorică a litoralului Mării Negre în contextul dezvoltării durabile.

Cine a participat la activitate

La activitate au participat experți ai Municipiului Nessebar (Hristo Bogdanov, manager proiect; Andon Nenov, specialist IT; Ilian Radanov, operator video), de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (dr. Cristina Talmațchi, manager partener proiect; dr. Constantin Șova, responsabil cu aspecte tehnice; dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabil științific al sitului arheologic) și de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei (drd. Mariana Vasilache, manager partener proiect; dr. Denis Topal, expert) – parteneri în proiect.

adamclisi

Implementarea proiectului BSB 867 Portalul Arheologiei, Istoriei și Culturii Mării Negre /ARHICUP, care este finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”, a început la 1 iunie 2020 și are o durata de 30 de luni. Valoarea totală a proiectului este de 566 400 de euro, din care 85440 de euro reprezintă bugetul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Printre grupurile țintă ale proiectului se numără sectorul turistic, comunitatea științifică și de cercetare, utilizatorii online și toți cei care doresc să viziteze regiunea unică a Mării Negre.

adamclisi3

Dintre progresele înregistrate în ultima perioadă de PP2, amintim realizarea descrierilor bibliografice pentru baza de date a web portal. În scopul efectuării unei selecții cât mai obiective, a fost solicitat sprijinul mai multor instituții de profil, la care au răspuns Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, Tulcea (dr. Sorin Cristian Ailincăi),Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea ”Ovidius” Constanța (conf.univ. dr. Emanuel Plopeanu) și Biblioteca Județeană ”Ioan N. Roman” Constanța (dr. Corina-Mihaela Apostoleanu).

adamclisi4
Distribuie acest articol
Lasă un comentariu