Arhicup este un proiect transfrontalier care contribuie la promovarea turismului arheologic, istoric şi cultural în regiunea Mării Negre.
Istorici din 3 ţări (Bulgaria, România şi Republica Moldova) au lucrat pentru a aduce în atenţia publicului mai multe monumente istorice de interes turistic. Informaţii istorice, scanări 3D, hărţi, fotografii şi filme sunt accesibile oricui, pe portalul www.arhicup.net. Materialele vor fi structurate în trasee turistice, pentru a uşura accesul vizitatorilor la obiective de patrimoniu din vestul Mării Negre.
Arhicup este un proiect transfrontalier ajuns la final, rezultatele acestuia fiind prezentate într-o conferință de presă ce a avut loc la Constanța.
Managerul de proiect pentru partea română, istoricul Cristina Talmațchi, a prezentat componentele și derularea proiectului:
- Expediția științifică de scanare 3D a monumentelor selectate, la Adamclisi
- Expoziția „Marea Neagră în cartografia europeană” și realizarea unui catalog.
- Conferința științifică „Arheologia Mării Negre ca factor în turismul cultural”.
- Realizarea unui film documentar.
- Colectarea datelor și realizarea materialelor pentru portalul web.
- Elaborarea de trasee turistice.
Proiectul BSB 867 Black Sea Archaeology, History and Culture Portal (Portalul Arheologiei, Istoriei și Culturii Mării Negre) – ARHICUP a fost finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră în cadrul Instrumentului European de Vecinătate „Bazinul Mării Negre 2014 – 2020”. Implementarea acestuia a debutat la 1 iunie 2020 și a avut o durată de 30 de luni. Din cei 566 400 de euro, 85 440 de euro a fost bugetul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.