Indiferent de unde vii, pe uscat sau pe Dunăre, uriaşa biserică „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hârşova se vede de la 20-30 de kilometri distanţă. E construită pe un loc înalt, de unde turlele aurite scânteiază în soare.
Biserica construită între 1904 și 1909 are 7 turle, lucru ce i-a făcut pe mulți să o compare cu legendara Mănăstire a Argeșului. O tradiție locală spune că există un singur loc în Hârșova (păstrat secret) de unde se pot vedea toate cele 7 turle.
În timpul Primului Război Mondial, biserica a fost transformată în grajd pentru cai de către turci. Cel puțin asta susține preotul D. Mihai într-un istoric al parohiei din anul 1967, citat de Ziua de Constanța: „În 1916, armata turcă a prefăcut biserica în grajd de cai, iar cărțile și celelalte obiecte de cult au fost arse, iar altele aruncate pe străzi“.
În ultimii ani, catedrala din Hârșova începe să fie căutată de tot mai mulți turiști, care vin să viziteze Mănăstirea Prodromița, construită în urmă cu câțiva ani la câțiva kilometri de oraș. Turiștii care ajung la biserică pot vizita și muzeul amenajat în curte.
Și de această dată, directorul Muzeului Carsium, Constantin Nicolae, ne-a fost ghid și ne-a vorbit despre istoria spirituală a orașului.
Mai multe informații despre oraș, despre dezvoltarea lui, facilitățile turistice prezente și viitoare, puteți afla de pe siteul primăriei.