Practica încondeierii ouălor provine din vremuri ancestrale şi avea o funcţiune magică. După ce erau decorate cu diverse modele, ouăle erau îngropate în ogoare pentru protejarea culturilor, le mâncau copiii pentru a fi sănătoși și tinerii căsătoriți pentru a fi fertili. Astăzi, ouăle încondeiate sunt folosite drept cadou.
Fevronia Ciortan, meșter popular din Constanța, specializat în încondeierea ouălor, ne-a arătat câteva tehnici și ne-a vorbit despre acest meșteșug, în contextul participării la evenimentul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar şi decorativ”, organizat de Consiliul Județean Constanța, prin Muzeul de Artă Populară. Vizitatorii au putut să admire și să cumpere obiecte făurite de meșteșugari din toată țara, iar copiii au participat la diverse ateliere meșteșugărești.
Dacă vrei să afli cum se încondeiază ouăle și ce tehnici și modele s-au păstrat din vechime, urmărește filmul realizat de noi.
Mihai Răzvan ROTARU
Viviana ROTARU