La Constanța s-a născut o nouă disciplină sportivă, odată cu organizarea primei ediții a Campionatului Național de canotaj pe mare. Noua probă sportivă va deveni una olimpică din anul 2028, de la Olimpiada de la Los Angeles.
Pe 17 august, sportivi români de diverse vârste (juniori, seniori și master) s-au întrecut pe Plaja Reyna din Constanța, pentru obținerea medaliilor.
Așa cum a atras atenția și Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, prezentă la eveniment, sportivii români trebuie să tragă tare pentru a recupera decalajul față de alte țări, unde acest sport este deja foarte dezvoltat:
„Normal că noi avem un mare handicap că trebuie să-i ajungem din urmă, dar știți cum se zice: Cei din urmă vor fi cei dintâi. Asta presupune că trebuie să ne organizăm încet dar sigur, pentru că 2028 pare departe dar el este foarte aproape și, având în vedere că totul este nou pentru noi în ceea ce privește această probă, chiar trebuie să ne punem la punct. Avem copii talentați, avem copii dornici să câștige, și este, de ce nu, și obligația noastră să-i ajutăm ca ei să devină campioni”.
Andrei Talpeș: Astăzi am scris istorie la Constanța
Alături de Elisabeta Lipă, la eveniment a fost prezent și Andrei Talpeș, președintele Clubului Sportiv Municipal (CSM) Constanța, club care a sprijinit desfășurarea evenimentului.
„Astăzi am scris istorie la Constanța. Practic, am dat startul cursei pentru primele medalii olimpice la această disciplină și mă bucur că putem să punem și noi o cărămidă la această construcție. Vreau pe această cale să felicit Federația Română de Canotaj pentru că sunt un exemplu de bune practici, de profesionalism și implicare, și avem foarte multe lucruri de învățat și cred că din astfel de parteneriate și proiecte sportul se poate dezvolta și România poate fi din nou acolo sus unde a fost odată”, a spus Talpeș.