Am discutat cu președintele OMD Mamaia – Constanța, George Măndilă, despre numărul de turiști care se cazează într-un sezon, la Mamaia. Pentru anul 2022, numărul de înnoptări a fost de 1.925.000 la turiștii români și 130.000 la străini, cu o medie de 2,8 zile. Pentru anul în curs, nu există încă cifre oficiale, dar Măndilă spune că după părerea lui au fost mai mulți decât în anul precedent. Președintele OMD ne-a spus ce crede că trebuie făcut pentru ca numărul de turiști dar și media de înnoptări să crească. Pentru asta e nevoie ca acțiunile OMD să fie susținute și de alte instituții, precum Primăria Municipiului Constanța și Asociația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
„Numărul total de înnoptări în 2022 a fost de 1.925.000, la turiștii români și aproximativ 130.000, la turiștii străini. În 2023, pentru prima jumătate a anului, lucrurile au mers cap la cap, am avut cam aceleași cifre. Dar după 15 – 20 iulie s-a simțit că avem un număr mai mare de turiști, din toate discuțiile cu hotelierii. Iar la finalul lunii noiembrie, când vom avea toate cifrele de la Direcția Județeană de Statistică, vom avea imaginea completă. Dacă cumva avem o ceștere de 5% față de 2022, eu mă declar foarte, foarte, mulțumit, având în vedere că noi, ca OMD, am început activitatea destul de târziu, la jumătatea lunii iulie 2023.
Ce ar trebui să îmbunătățim? În primul rând, trebuie să reținem turiștii mai mult de 2,8 zile, căci aceasta este durata medie de cazare pentru 2022. Asta înseamnă că ne dorim ca turiștii să vină de vineri după-amiază sau seara și să plece luni dimineața, ca să prindă 3 zile pline. Adică 3 nopți de cazare în stațiunea Mamaia.
Tototdată, vrem să facem ceva pentru capetele de sezon. Fiindcă la ora actuală nu avem încurajat turismul din luna mai și a doua jumătate a lunii septembrie. Pentru asta trebuie să începem odată cu minivacanța de 1 mai, cu evenimente la piațeta Cazino din Stațiunea Mamaia. Nu neapărat că acesta ar fi un lucru hotărâtor, dar știți cum e: Lucrurile se construiesc cărămidă cu cărămidă, din aproape, în aproape. Îar în anul 2024, noi ne-am propus să începem de la 1 mai o serie de 30 de evenimente și să terminăm undeva la data de 15 septembrie, în perioada în care începe anul școlar. După aceea, ploblema turistică trebuie să se mute încet, încet, în orașul Constanța, cu toate că în septembrie avem litoralul pentru toți. Dar problema trebuie să se mute în orașul Constanța, o destinație potrivită pentru toamnă – primăvară.
Lucrurile nu pot fi doar în spatele OMD-ului, ca să spun așa. Sunt mai mulți factori implicați. Trebuie să fie și Primăria Constanța implicată, prin toate lucrările publice necesare, care trebuie făcute în stațiune. Și aici mă refer la spațiile verzi, mă refer la trotuare, mă refer la bulevarde, mă refer la faleză. Totodată trebuie să fie implicată și Direcția Apelor Române, prin felul în care organizează licitațiile pentru plaje, acele perioade mai lungi care ar stimula investițiile sau dotările moderne și luxoase pe plaje, având în vedere că acum avem o plajă excelentă, din punctul meu de vedere.
Mai sunt doi ani până când plaja va intra în echilibrul ei dinamic (în urma lucrărilor de lărgire efectuate în urmă cu câţiva ani – n.red.), cu alte cuvinte, nu vom mai avea avans al mării, se va creea acea zonă de plajă cu apă mică numită plaja submersă iar granulometria nisipului va fi din ce în ce mai mică, cu alte cuvinte vom avea un nisip din ce în ce mai fin, prin tocarea succesivă a scoicilor”, a spus Măndilă.