În contextul celebrării Zilelor Dobrogei, Muzeul de Artă Constanța se transformă într-un loc vibrant al explorării culturale, oferind o serie variată de activități destinate tuturor categoriilor de vârstă. În perioada 13–22 noiembrie 2023, muzeul găzduiește două expoziții captivante de fotografie și organizează ateliere de creație artistică pentru preșcolari, liceeni și studenți.
Pe data de 13 noiembrie, Muzeul de Artă Constanța va adăposti expoziția fotografică intitulată „Mud”, semnată de talentatul artist Alin Panaite. Vernisajul va avea loc pe 15 noiembrie la ora 16.30, oferind publicului un eveniment sincretic ce îmbină vizualul, sunetul și mișcarea corporală într-un mod inedit.
La Muzeul „Ion Jalea” din Constanța pe 14 noiembrie va debuta expoziția de fotografie „Reminder! The Light of the South”, realizată de Anca Pașa Deaconu. Vernisajul acestui eveniment special va avea loc pe 18 noiembrie la ora 17.00.
Cu gândul la educația artistică și dezvoltarea estetică a tinerilor, Muzeul de Artă Constanța găzduiește în perioada 19–22 noiembrie patru ateliere de creație artistică.
„Dezvoltarea armonioasă și educarea gustului pentru frumos încă de la cea
mai fragedă vârstă, dar și în ceea ce îi privește pe tinerii în formare, prin revelarea misterelor spațiului dobrogean, care să contribuie la îmbogățirea viselor și aspirațiilor, prin cultivarea simțului estetic, reprezintă un deziderat pe care instituția de cultură constănțeană și l-a asumat și pe care îl cultivă cu dăruire”, au transmis reprezentanții Muzeului de Artă.
Într-un demers de a dezvălui misterele spațiului dobrogean și de a încuraja aspirațiile creative, duminică, 19 noiembrie, elevii de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța vor participa la atelierul „Peisajul dobrogean în arta românească modernă”, sub îndrumarea profesorului Broască Aurelian.
Seria atelierelor continuă cu două activități dedicate studenților de la Facultatea de Arte, Universitatea „Ovidius” din Constanța. Pe 20 noiembrie, ora 13.00, are loc atelierul „Exotismul spațiului dobrogean”, iar pe 21 noiembrie, ora 14.00, atelierul „Peisajul dobrogean în arta românească modernă”. Ambele ateliere vor fi coordonate de către lect. univ. dr. Lelia Pîrvan-Rus și lect. univ. dr. Cristina Gelan-Olaru.
În încheiere, pe 22 noiembrie, la ora 11.00, se desfășoară cel de-al patrulea atelier de creație artistică, destinat preșcolarilor de la Grădinița „Căsuța din Pădure” din Constanța, Grupa Piticilor, sub îndrumarea educatoarei Buduroi Iulia Gabriela, în cadrul proiectului „Lumea magică a formelor și culorilor”. Este o oportunitate inedită de a descoperi și înțelege frumusețea și diversitatea culturală a spațiului dobrogean prin ochii celor mai mici creatori de artă.