Tot mai mulți turiști sunt dispuși să facă o călătorie de 100 de kilometri sau chiar mai mult, pentru un prânz tihnit într-o gospodărie tradițională. Se întâmplă în Dobrogea, unde există deja peste 30 de Puncte Gastronomice Locale (PGL).
Am discutat cu reprezentanții celor mai reprezentative PGL-uri din Dobrogea (două din Tulcea şi două din Constanţa) pentru a încerca să înțelegem mai bine care sunt resorturile motivaționale care îi fac pe turişti să le viziteze în număr tot mai mare.
Casa Filip din Sarichioi, La Grisha din Ghindărești, Casa Ilinca din Jurilovca și La Polovnik din 2 Mai, sunt PGL-urile care apar în acest articol. Fiecare dintre acestea își are propria poveste și a adus contribuții semnificative la promovarea bogăției culturale și culinare a acestei regiuni.
Alături de reprezentanții acestor centre culinare am explorat subiecte precum originea și conceptul din spatele Punctelor Gastronomice Locale și am aflat cum au fost inspirați să deschidă astfel de locuri și cum au dorit să aducă o experiență culinară autentică într-un cadru tradițional. De asemenea, am investigat bucatăria specifică a acestor PGL-uri, descoperind preparate pescărești și lipovenești, materii prime proaspete și locale, cum ar fi peștele procurat de la cherhanalele din zonă și legumele aduse direct din ferma proprie. Am discutat și despre preferințele clienților, încercând să identificăm preparatul care se bucură de cea mai mare apreciere din partea oaspeților. Am vrut să vedem și de unde provin acești turiști, și am aflat că sunt atât din apropiere, cât și din orașe mai îndepărtate.
Punctele Gastronomice Locale (PGL) din zona Dobrogei reprezintă o incursiune în bucatele tradiționale, în ospitalitatea locală și în peisajul autentic al mediului rural. Cu radăcini adânci în comunitățile locale, aceste PGL-uri sunt o punte între tradiție și modernitate, oferind turiștilor șansa de a descoperi arome autentice și experiențe gastronomice unice.
Mulți dintre oaspeți nu vin doar pentru a servi masa, ci vizitează și diverse obiective turistice din zonă. Am împărțit materialul nostru jurnalistic în două părți. În prima parte am pus accentul pe mâncare și în cea de a doua pe activități recreative.
Ce înseamnă un Punct Gastronomic Local?
PGL-urile sunt locuri speciale unde bucătăria tradițională se întâlnește cu ospitalitatea locală pentru a crea experiențe autentice pentru turiști. Acest concept a pornit la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, în anul 2016, și a prins contur în ultimii ani. Cele mai multe puncte gastronomice locale se află în judeţul Tulcea (32). În județul Constanța în schimb, sunt doar trei puncte gastronomice.
Casa Filip, Sarichioi: Bucătărie lipovenească și tradiție dobrogeană
„Un punct gastronomic local (PGL) aș spune că este o formă simplificată a unui restaurant tradițional, unde se prepară mâncăruri doar după rețetele specifice zonei, folosind cât mai multe produse locale. Dorința de a înființa și noi un PGL la Casa Filip a venit cât se poate de natural, fiindcă știam că ne dorim ca experiența cazării într-o veche casă lipovenească să fie completată și de cea culinară. Zis și făcut!
Preparatele pescărești și cele lipovenești sunt baza, în mod evident. Peștele îl procurăm de la cherhanalele din zonă, gătindu-l mereu proaspăt. Legumele le aducem și pe acestea proaspete din ferma noastră. Iar celelalte materii prime căutăm să le cumpărăm tot de la producătorii locali.
De exemplu, fructele obișnuim să le achiziționăm de la o livadă din Sabangia.
Turiștii vin la noi ca să mănânce un pește bun, proaspăt, gătit după rețetele lipovenești. Uneori facem crap pe varză la cuptor, alteori saramură de sturion. Depinde foarte mult și de ce avem pe stoc.
Pentru turiștii cazați la noi și cărora le oferim și mesele activăm de regulă din aprilie-mai până în octombrie-noiembrie, cu o ușoară prelungire punctuală de 1 Decembrie și de Revelion. Crăciunul, pe nou sau pe vechi, nu l-am făcut niciodată fiindcă ne dorim ca angajații noștri să se bucure de aceste sărbători importante alături de cei dragi. În schimb, prin componenta de PGL am organizat în acest sezon câteva prânzuri pescărești și pentru oaspeții din exterior, de fiecare dată pe bază de rezervare. Au fost un real succes și ne-au întrecut toate așteptările.
Vorbind strict de cei care participau la prânzurile pescărești din sezon, o mare parte din ei veneau din Tulcea și Constanța. Apoi din Brăila și Galați, probabil și datorită noului pod inaugurat în acest an. Însă mare mi-a fost surpriza să văd că au venit până la Sarichioi, special pentru un prânz tradițional, și turiști din locuri mai îndepărtate, cum ar fi Focșani, Buzău și București”, a spus Alexandru Filip.
La Grisha, Ghindărești: Descoperind deliciile Dunării într-o casă lipovenească
„Un punct gastronomic local reprezintă o gospodărie din mediul rural unde vizitatorii pot servi preparate culinare specifice zonei, pregătite din ingrediente provenite din gospodăria proprie sau de la producători locali. Meniul este în general restrâns, adaptat la specificul zonei, iar accentul se pune pe valorificarea resurselor și tradițiilor culinare locale și regionale și o experiență cât mai autentică pentru clienți.
Inițiativa punctelor gastronomice locale aparține regretatului Ivan Patzaichin și asociației sale ,,Ivan Patzaichin – Mila 23”. Cadrul legislativ pentru funcționarea PGL-urilor a intrat în vigoare în 2019, însă inițativa a căpătat o dimensiune națională abia in 2021, astfel încât PGL-urile sunt o apariție relativ nouă pe harta gastronomică a României. La Grisha este încă unul din puținele puncte gastronomice locale din Dobrogea.
Valorile noastre familiale au gravitat întotdeauna în jurul gătitului, considerând mâncarea un prilej de bucurie, discuție și adunare a celor dragi în jurul mesei. Astfel, ideea de a transforma vechea casă lipovenească a bunicilor într-un punct gastronomic local s-a potrivit perfect cu aceste principii.
Meniul nostru include specialități de pește de Dunăre, preparate după rețete lipovenești. Totul este pregătit în gospodăria proprie, cu ingrediente provenite de la pescari și producători locali. Meniul zilei variază în funcție de sezon și de captura de pește disponibilă.
Printre cele mai apreciate preparate sunt storceagul de sturion, salata de icre, frigăruile de somn, saramura și tortul Medovik. În acest prim an de activitate am avut deschis din februarie pana la începutul lui decembrie, deci avem activitate cam 9-10 luni pe an. De menționat este că avem deschis numai în weekenduri. Majoritatea vizitatorilor noștri provin din zonele urbane din apropiere (Constanța, București, Cernavodă, Brăila etc.)”, ne-a relatat Matei Grisha.
Casa Ilinca din Jurilovca: Bucate Dobrogene pe malul lacului Razelm
„Punctele gastronomice locale sunt unități reprezentate de bucătăria specifică din locuințele din mediul rural, unde se prepară și se servesc produse culinare după rețete specifice zonei.
Ideea ne-a venit iarna trecută, din dorința de a oferi turiștilor posibilitatea de a încerca rețetele pe bază de pește proaspăt. Am avut deschis în perioada mai-septembrie. În această perioadă am servit: storceag, ciorbă de pește, plachie/saramură din pește, pește prăjit, pește la plită cu legume, crap pe varză, icre, pește afumat și marinat, sarmale din pește, chiftele din pește, plăcintă dobrogeană, baclavale. La cerere am avut și preparate pe bază de carne de porc sau pui.
Cred că toate preparatele au fost foarte apreciate. Peștele era mereu proaspăt, din Razelm. Rețetele noastre au fost simple, cu legume și ingrediente de bună calitate. Jurilovca este o destinație turistică în ascensiune, cu turiști din toată țara și din străinătate”, ne-a transmis Ana Maria Ivanof.
La Polovnik, 2 Mai: Aromele multietnice ale Dobrogei, din POLOVNIK în farfurie
„Preparatele noastre sunt specifice Dobrogei și conțin ingrediente provenite de la producători locali autorizați, precum și din gospodăria proprie.
Cred că preparatul nostru cel mai apreciat de turiști este ciorba tătărească.
În general, avem deschis în sezonul estival, dar se mai întâmplă să fim solicitați și în restul anului. Turiștii vin din toate zonele țării, chiar și din Comunitatea Europeană. Am avut turiști din Franța, Marea Britanie, Bulgaria, Polonia, Slovacia”, a spus Marcela Stancu.