Cum dezvolți o afacere de succes la 20 de ani, în România, este întrebarea la care am găsit un răspuns pentru voi. Pentru asta, am stat de vorbă cu Daniel Mitan, de la MD Garden, în cadrul seriei Întâlniri cu Valoare Adăugată.
Are doar 28 de ani și putem spune că este un antreprenor de succes care s-a ridicat prin eforturi proprii, la vârsta la care alți tineri nu s-au hotărât încă ce vor să facă în viață
Și-a deschis prima firmă la 20 de ani și a accesat fonduri europene în domeniul agriculturii. La 22 de ani a debutat în proiectarea și execuția sistemelor de irigatii, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi.
A reușit să depășească o asociere neproductivă în care a pierdut bani, dar a luat-o ca pe o lecție de viață și a continuat singur. S-a extins în curățenie post-constructor, deratizări, dezinsecții și dezinfecții.
Deși afacerea îl duce în diverse locuri, în funcție de beneficiar, este foarte legat de comuna natală, Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. Aici, în satul Lunca, are deschisă o spălătorie auto și vrea să înființeze o fermă de gazon.
Am vrut să vedem ce l-a inspirat pentru a realiza toate aceste lucruri, la o vârstă la care unii tineri încă nu s-au hotărît ce vor să facă în viață. Și mai departe, să aflăm cum și-a dezvoltat afacerea și cum contribuie aceasta la dezvoltarea comunității din care face parte.
Antreprenor de succes la vârsta la care alți tineri nu s-au hotărât încă ce vor să facă în viață
„Prima firmă mi-am deschis-o la vârsta de 20 de ani, atunci când am accesat fonduri europene pentru agricultură. Ulterior, la 22 de ani, firma cu care am debutat în proiectarea și execuția sistemelor de irigatii, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Primele contracte au fost cu persoane private. Acestea m-au ajutat să mă dezvolt.
Ideea, dacă îi pot spune așa, a venit dintr-un parteneriat pornit cu o cunoștință. Aceasta se ocupa de vreo 7-8 ani de partea de amenajări și întrețineri spații verzi, curățenie post-constructor, deratizări, dezinsecții și dezinfectii, etc.
După acel așa-zis parteneriat, ne-am despărțit, eu plecând la drum cu o <țeapă> dată de fostul partener de afaceri.
Dar am pornit la drum și cu o lecție de viață învățată, precum și cu ceva experiență acumulată în domeniile de activitate ale firmei și în ceea ce înseamnă managementul unei firme.
Prima dată am început cu amenajări și întrețineri de spații verzi, dar având contracte și cu instituții publice, acestea aveau nevoie și de alte servicii. Am înțeles că asta poate fi o oportunitate pentru mine. Și așa, puțin câte puțin, după toate autorizațiile și cursurile pentru autorizări, am ajuns să activez și în alte domenii”.
Ambiţie, curaj şi muncă
„Am avut ambiția de a face ceva pentru mine, cu mine, am riscat foarte mult. Ca să reușești, trebuie să faci cu plăcere și implicare tot ceea ce faci.
Când am început pe cont propriu, normal că au existat niște provocări pentru mine. Însă am avut avantajul experienței acumulate în parteneriatul de care v-am spus mai sus. Știam cam cum stă treaba cu fiecare domeniu în parte.
Dar a fost pe fiecare nișă o provocare, deoarece chiar dacă erau aceleași activități, le făceam singur, nu alături de cineva care avea o experiență în spate.
Tot timpul ai nevoie să acumulezi noi informații, pentru că sunt niște domenii care evoluează din toate punctele de vedere. De aceea, trebuie să fii la curent cu tot ceea ce este nou.
Cea mai mare provocare a venit atunci când a trebuit să fac un sistem de irigatii pentru un gigant de bricolaj, pe o suprafață de 3,7 hectare.
A fost o întreagă nebunie, deoarece nu eram noi singura firmă care lucra acolo, ci era un întreg șantier de utilaje.
Acestea asfaltau, săpau, turnau betoane, și totul trebuia făcut la foc continuu, deoarece eu trebuia să le fac front de lucru celor care turnau asfaltul pentru parcare”.
„Acasă este pentru mine în satul Lunca, Comuna Ceamurlia de Jos”
„În primul rând, Ceamurlia de Jos și satul Lunca reprezintă pentru mine ACASĂ. Chiar dacă viața și munca m-au dus în alte locuri, acasă este pentru mine locul în care m-am născut și am copilărit.
De aceea, firma mea este înregistrată în satul Lunca. Astfel, banii pe care îi plătesc ca impozite și taxe să se întoarcă în comunitate.
De asemenea, o parte importantă a activității economice se desfășoară aici. Aici am spălătoria auto și tot aici vreau să dezvolt în curând o fermă de creștere a gazonului. Asta înseamnă, implicit, că generez locuri de muncă în comună”.
„Tinerii, să aibă curaj să își deschidă afaceri”
„În primul rând, i-aș sfătui pe tineri să aibă curaj să își deschidă afaceri! Tot aud în jurul meu că în România nu se poate dezvolta o afacere. Îmi permit să îi contrazic pe cei care spun asta și cred că eu sunt o dovadă în acest sens. Dacă ai inițiativă, muncești și ești serios, vei reuși!
De asemenea, cred că este important să nu renunți atunci când dai de greu. Greutățile sunt inerente și o să apară, mai devreme sau mai târziu. Important este să fii pregătit și să nu renunți. Eu am învățat să consider că obstacolele sunt bune, pentru că din ele învățăm multe lucruri. Și, după ce le depășim, devenim mai puternici.
Pe tinerii antreprenori i-aș mai sfătui să se documenteze foarte bine înainte de a începe să activeze într-un domeniu,. Să aibă grijă alături de cine pleacă la drum într-o afacere. Să aibă grijă ce personal angajează. Ca principii, seriozitatea este de bază”.
Fermă de gazon la Lunca
„Ca viziune, văd firma dezvoltată pe aceleași domenii de activitate, dar la o scară mai largă. Ca noutate, ne dorim să înființăm o fermă de gazon la Lunca, așa cum vă spuneam și mai sus. Acest lucru îl vom realiza la sfârșitul primăverii acesteia, când vom semăna gazonul. Și sperăm ca în toamnă să începem recoltarea rulourilor de gazon”.