„Dobrogea pe firul feminității: Tradiție și antreprenoriat”, la Vișina, comuna Jurilovca

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
8 Min Read
Dobrogea pe firul feminitatii

„Dobrogea pe firul feminității: Tradiție și antreprenoriat” s-a numit evenimentul care a adus împreună mai multe femei antreprenor din Dobrogea.

Evenimentul a fost organizat sub egida Patronatului Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri (PNFAIMM), la gospodăria tradițională „Suvenir din Dobrogea” din Vișina, comuna Jurilovca.

Printre invitați s-au numărat Mirela Moroșanu, vicepreședinte al Patronatului și Iuliana Constantin, ambele susținătoare fervente ale afacerilor feminine. De asemenea, primarul comunei Jurilovca, Ion Eugen, a fost prezent pentru a încuraja și a felicita participanții. Scopul principal al evenimentului a fost de a evidenția importanța tradițiilor în dezvoltarea antreprenoriatului local și de a întări legăturile dintre producători și consumatori.

Bianca Folescu, proprietara gospodăriei „Suvenir din Dobrogea”, și-a întâmpinat invitații cu căldură și recunoștință: „Pentru cine nu știe, numele meu este Bianca Folescu și sunt proprietara acestei gospodării. Evenimentul la care participați astăzi se numește <Dobrogea pe firul feminității, de la tradiție la antreprenoriat>. Este un eveniment sub umbrela <Patronatului Național al femeilor de afaceri din IMM-uri>, din a cărei echipă avem aici două lidere pe care o să le invit să ne prezinte un pic din tainele acestui eveniment”.

Delicii Pescărești Gura Portiței

Valorificarea tradițiilor feminine

Mirela Moroșanu, vicepreședinte al PNFAIMM, a explicat originea și scopul evenimentului: „Evenimentul pornește de la un brainstorming, realizat împreună cu Bianca Folescu și cu Flori Boariu, prin care am vrut să punem în valoare cât de mult reprezintă pentru noi ceea ce am învățat și ce ne-a fost transmis de la strămoșii noștri și mai ales de la strămoașele noastre, pe partea feminină. Tot ceea ce este aici ca antreprenoriat local, cred că are mai mult sau mai puțin de a face cu ceea ce am învățat de la familiile noastre, de la mamele noastre, de la bunicile noastre și din acest motiv ținem foarte mult să scoatem în evidență acest lucru.

Așa cum bine știți, păstrarea tradițiilor românești este unul dintre obiectivele patronatului pe care încercăm să îl cinstim și să-l onorăm de fiecare dată așa cum se poate în modul cel mai frumos”.

Încurajarea afacerilor feminine

Iuliana Constantin, de asemenea prezentă la eveniment, a subliniat importanța susținerii afacerilor feminine: „Sunt foarte onorată și foarte încântată că participați la acest eveniment deosebit, care ne arată că prețuim eforturile pe care patronatul și mediul de afaceri le face ca să dăm curaj femeilor angrenate în mediul de afaceri și curaj afacerilor dobrogene în general.

Sunt o apărătoare foarte ferventă a afacerilor feminine și afacerilor autentice, cum, de exemplu, dezvoltă aici Bianca Folescu, pe care am îndrumat-o și pe care o susțin din toată inima, pentru că iubesc ceea ce face, iubesc efortul pe care ea îl face.

Aici a început de la zero, a început de la nimic și acum prezintă un autentic local dobrogean de tradiție. Ea colaborează și cu Muzeul de Arheologie și cu universități și institute și are ce arăta când vin aici oaspeții. De asta o iubesc și o apreciez și încurajez.

Bineînțeles că pe toată lumea vă încurajez. Cred în afacerile voastre și în participările voastre și cred în viitorul patronatului, femeilor pe care vă rugăm cu toții să îl construim. Mulțumesc”.

„Dobrogea pe firul feminității: Tradiție și antreprenoriat”

Bianca Folescu a mulțumit tuturor pentru susținere și a explicat obiectivele evenimentului: „Vreau să vă mulțumesc din suflet pentru toată susținere, a fost o organizare de echipă, în primul rând din echipa de organizare, să zicem așa, a fost bineînțeles Elena Coandă, Președintele patronatului, Mirela Moroșanu, Gentilia Zenovei, Florentina Boariu, membre de bază ale patronatului.

Ceea ce facem noi acum este că încercăm să construim un mic nucleu pentru a lega cele două capete, producător – consumator. Aici avem producători locali cu produse deosebite, făcute majoritatea pe linie tradițională. De aceea este tema de astăzi. Vrem să ne asigurăm că în timp îi veți cunoaște, le veți cunoaște povestea.

Este foarte important să știm că avem întotdeauna o cale deschisă prin care putem să ajungem la toată această gamă de produse. O să vă invităm și la degustare.

Avem în partea cealaltă partea artizanii, vă invităm să îi vizitați pe toți. Cu toții colaborăm, în general multe suntem membre în patronat”.

Sprijinul autorităților locale

Primarul comunei Jurilovca, Ion Eugen, a încurajat participanții să viseze și să acționeze: „Dacă vorbim despre visuri, într-adevăr eu sunt unul dintre cei care spun întotdeauna că trebuie să avem curajul să visăm, pentru a putea transpune aceste visuri în realitate.

Dați-mi voie să vă felicit pe toți cei care sunteți astăzi prezenți. În general, știm foarte bine, scopul întâlnirii de astăzi este unul foarte clar, de a ne arăta dumneavoastră, doamnele, că știți ce aveți de făcut în viață, cum ne arătați în fiecare zi. Dar nu numai în partea de familie, ci și în partea de a avea curajul să mergi într-o zonă de dezvoltare și de a promova niște lucruri care au fost lăsate… mai la urmă. De ce? Pentru că trăim într-o societate unde totul e pe rapid. Și asta ne-a făcut să uităm de baza de unde am plecat.

Faptul că dumneavoastră astăzi punctați încă o dată că este nevoie de astfel de evenimente, mie pe de o parte, îmi spune un lucru, că în continuare noi, autoritatea locală, trebuie să prioritizăm și să sprijinim cât putem și noi acest tip de eveniment și nu numai. Și aceste tipuri de investiții.

Eu vă felicit, să aveți succes în continuare și să dea Dumnezeu să ne întâlnim și cu alte ocazii”.

Încurajarea tradițiilor și a antreprenoriatului local

Evenimentul „Dobrogea pe firul feminității” a demonstrat importanța tradițiilor în dezvoltarea antreprenoriatului local. Organizatorii și participanții au subliniat necesitatea de a păstra și valorifica moștenirea culturală. De asemenea, au încurajat sprijinul pentru afacerile locale, în special cele conduse de femei. Această inițiativă este un exemplu de succes în promovarea tradițiilor și a spiritului antreprenorial.

La eveniment au participat: Delicii pescărești de la Gura Portiței, brânzeturi și produse lactate de la Ferma Innei și Lavinia Chiriță, miere de la Milena, Migdale de Jurilovca, lavandă și trandafiri de la Grădina Zânelor și Rozefir, vin local de la Vinul Kazacului, legume și fructe de la Elena Vișinoaie, dulcețuri și zacuscă de la Cămara Natașei (Lunca), sucuri naturale de la DeliCasa (Slava Rusă). Evenimentul a fost înfrumusețat de florile doamnei Lida Lebit dar și de creațiile lucrate manual ale artizanilor din județul Constanța.

Listă participanți: Rozefir, My Creative Steps, Mierea Milena, Veraw, Vinul Kazacului, Migdale de Jurilovca, Grădina Zânelor, Delicii pescărești de la Gura Portiței, Lavinia Chiriță, Ferma Inei, DeliCasa, Cămara Natașei, Rim's Resin, Suvenir din Dobrogea, Lida Lebit, Vișinoae Elena.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu