S-au mutat la pădure pentru a regăsi Gustul Copilăriei, în fructe și legume VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
10 Min Read
S-au mutat la pădure pentru a regăsi Gustul Copilăriei, în fructe și legume

S-au mutat la pădure pentru a regăsi Gustul Copilăriei, în fructe și legume; așa ar putea fi rezumată în câteva cuvinte experiența unei familii din Constanța care a renunțat la comoditatea traiului la oraș și s-a mutat în satul Slava Rusă, unde produce bunătăți din fructe și legume.

Familia Filip a făcut pasul curajos de a se muta la țară pentru a amenaja un spațiu unic, dedicat celor care doresc să redescopere bucuria interacțiunii cu natura, cu pământul, cu plantele și florile. Ștefania Filip, antreprenoare din Constanța, și soțul ei, au lăsat în urmă agitația urbană pentru a se stabili într-o zonă rurală, aproape de pădure, unde au construit o casă și au pus bazele unei afaceri.

„Eu și soțul meu locuim în Constanța, dar dorim să ne stabilim aici. Am construit o casă nouă, tocmai pentru că nu aveam unde să locuim aici. Apoi am început afacerea ca să ne <tăiem podurile> de la Constanța, adică să fim siguri că acesta este drumul și nu ne întoarcem”, ne-a povestit Ștefania Filip.

S-au mutat la pădure pentru a regăsi Gustul Copilăriei, din fructe și legume

Zona în care au cumpărat terenul era, acum cinci ani, de nepătruns. „Atunci când am cumpărat terenul, a trebuit să mergem pe terenul vecinilor ca să-l putem înconjura pe al nostru și să vedem despre ce este vorba, atât era de sălbatic. Prima dată am venit la niște prieteni din sat, care au o poziție foarte aproape de pădure, și ne-a atras locul superb”, povestește Ștefania. Decizia de a se muta a fost influențată de frumusețea locului și de dorința de a avea propria casă în mijlocul naturii.

Familia a trebuit să defrișeze terenul pentru a începe construcția, păstrând doar câțiva pomi fructiferi, inclusiv un vișin. „Am defrișat tot și am plantat. La început, fiind orășeni nepricepuți la grădinărit, a fost dificil. Ne-am documentat pe internet și am colaborat cu stațiunea de cercetare pomicolă de la Valul lui Traian”, explică Ștefania.

Primele recolte și dezvoltarea livezii

Plantarea copacilor a început în 2019, iar după cinci ani de muncă, familia Filip a început să culeagă primele fructe. „Un copac nu îți dă satisfacții după un an de la plantare, nici după doi. În 2019 am început să plantăm și acesta este primul an când vedem și noi fructe”, spune Ștefania. Livada include pruni, gutui, meri, caiși, piersici și nectarini.

„Când am început business-ul cu prelucrarea fructelor și legumelor, ne-am dat seama că dorim foarte multe caise, pentru că nectarul de caise este produsul cel mai apreciat. Am plantat peste 60 de caiși și toată zona aceasta din față a livezii”, a adăugat Ștefania Filip.

S-au mutat la pădure pentru a regăsi Gustul Copilăriei, în fructe și legume

Soțul ei a construit un sistem de irigații

Instalația de irigație a fost montată la doi ani după plantarea primelor pomi, ajutând foarte mult la întreținerea livezii. „Ca o poveste amuzantă, în al doilea an căram apă cu mașina. Intram cu mașina până în capătul livezii și căram apă în bidoane, puneam câte jumătate de găleată de apă la fiecare pom”, își amintește Ștefania. Soțul ei, inginer, a muncit mult pentru a pune la punct sistemul de irigație și a făcut numeroase modificări pentru a-l adapta.

Legumele din solar, mai mult un hobby

Pe lângă livadă, familia Filip a amenajat și un solar unde cultivă legume pentru consumul propriu. „Solarul a fost hobby-ul meu din primii ani. Avem roșii, castraveți, ardei. În primul an am plantat roșiile afară, în aer liber, și la prima ploaie s-au mănat. Plângeam după ele, arătau la fel de frumos ca acestea, dar după ploaie nu s-a mai ales nimic”, povestește Ștefania. De atunci, a învățat să protejeze plantele și să se documenteze pentru a obține rezultate mai bune.

Produsele DeliCasa sunt naturale și nu au zahăr adăugat

Familia Filip colaborează cu producători locali pentru semințe și răsaduri, iar legumele și fructele cultivate sunt folosite pentru a produce sucuri naturale și gemuri fără zahăr. „Căpșunile sunt din curtea noastră, le-am folosit pentru a produce gemul de căpșuni. Este un gem fără zahăr, cu procesare minimă, se și vede fructul netocat la maxim, cu must de struguri folosit ca îndulcitor și puțin agar agar pentru întărire”, explică Ștefania.

S-au mutat la pădure pentru a regăsi Gustul Copilăriei, în fructe și legume

Nectarul de caise este produsul cel mai apreciat, fiind comparat cu nectarul bulgăresc de pe vremuri. „Toată lumea ne spune să nu cumva să schimbăm rețeta și îl compară cu nectarul bulgăresc de pe vremuri. Foarte mulți dintre clienții noștri ne-au spus că are gustul copilăriei și așa am dat numele. Cumva sloganul firmei noastre este legat de gustul copilăriei”, spune Ștefania.

Familia Filip mai produce și suc de mere, simplu sau în combinație cu gutui, suc de roșii sau un sos special. Toate produsele sunt naturale, nu au adaos de zahăr, iar rețetele sunt inspirate din cele tradiționale, dar sunt reinterpretate.

Distribuția produselor și extinderea afacerii

Produsele familiei Filip pot fi găsite în magazinul din sat, în Constanța și în diverse băcănii și magazine cu specific de produse tradiționale. „Am găsit câțiva colaboratori și în București, tot băcănii, către care mergem cam o dată pe lună pe bază de comandă. Vom începe luna aceasta o colaborare cu lanțul de magazine Fraher, pe zona Tulcea – Măcin, Babadag și în Sulina”, spune Ștefania. De asemenea, produsele pot fi comandate online de pe site-ul www.delicasa.ro și prin platforma E-mag.

Își doresc să aducă aici oameni care vor să se relaxeze în natură

Procedura de autorizare a afacerii a fost mai simplă decât se așteptau, datorită sprijinului primit de la prieteni și de la instituțiile locale. „Am avut surpriza plăcută când am mers la DSVSA Tulcea să încep procedura, să primesc sprijin de acolo. E chiar uimitor, Tulcea se mișcă extraordinar de bine pe partea de instituții publice”, afirmă Ștefania.

Familia Filip își dorește să transforme locul într-un spațiu de relaxare și reculegere „Ne dorim să ajungem să aducem copii aici în curte, să aducem turiști, să aducem grupuri chiar și din Constanța, care își doresc să petreacă câteva ore în natură, să împletim coronițe cu flori, să facem buchete și mici aranjamente florale”, spune Ștefania.

Noul primar apreciază inițiativa soților Filip și vrea să dezvolte comuna din punct de vedere turistic

Valentin Sereev, noul primarul ales al comunei, apreciază inițiativa familiei Filip: „Doamna Filip, împreună cu soțul dânsei, a avut o inițiativă foarte bună. Au plecat la un drum greu dar frumos, beneficiind de potențialul zonei și frumusețile naturale din Slava Rusă și Slava Cercheză. Dumnealor au avut o inițiativă foarte bună pe partea de sucuri naturale, dulcețuri și alte bunătăți, produse în această zonă verde, ca să zic așa. Aici plantele și fructele cresc într-un mod natural și bio, foarte bine. Dânșii știu să valorifice aceste fructe”, a spus primarul, care își dorește ca Slava Cercheză să se dezvolte mai mult din punct de vedere turistic.

Redescoperirea bucuriei de a trăi simplu

Pentru Ștefania și soțul ei, mutarea la țară a fost mai mult decât o schimbare de locuință. A fost o redescoperire a bucuriei de a trăi simplu, în armonie cu natura.

„Noi spunem că dimineața facem o aroganță când ne trezim și avem tot spațiul acesta în jur, asta este aroganța noastră. Pentru că știți ce înseamnă aroganță, de fapt este ceva care ține de mediul urban, de un stil de viață mai luxos. În schimb, aroganța noastră este să fim aici, în aerul acesta plin de oxigen, de lumină, să punem mâna pe iarbă, poate chiar să ne plimbăm cu picioarele goale prin iarbă, să punem mâna pe flori, să culegem, să facem mici buchete, chiar și coronițe de flori. Este un sentiment extraordinar”, mărturisește Ștefania.

Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu