De la răsaduri la buchete: Și-au transformat grădina în afacere de succes

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
6 Min Read
Soții Alempi din Slava Cercheză (Tulcea) și-au transformat grădina în afacere de succes. Pavel și Claudia au dobândit meșteșugul

Soții Alempi din Slava Cercheză (Tulcea) și-au transformat grădina în afacere de succes. Pavel și Claudia au dobândit meșteșugul creșterii plantelor într-un sat din Ardeal, unde au locuit mai mulți ani. Apoi s-au întors în satul natal din Dobrogea și au pus în practică ce au învățat.

„La început a fost mai greu, oamenii din sat ne întrebau ce să facă cu florile, acum unii dintre ei aleg să cumpere o floare în locul unei pâini”, ne-a povestit Pavel Alempi.

„Am început activitatea noastră de vreo 12 ani, eu sunt apicultor de meserie, și fac și răsaduri de roșii, ardei, tot felul de răsaduri de primăvară, pe care le vând. Și mai pun și răsaduri pentru noi, iar soția se ocupă de creșterea florilor la ghiveci. Tot ce înseamnă flori la ghiveci”, ne povestește Pavel Alempi. Familia a locuit o perioadă în Sântana de Mureș, aproape de Târgu Mureș, unde Claudia a învățat arta creșterii florilor.

„Noi am locuit o perioadă destul de lungă în Sântana de Mureș, în care mulți din locuitori se ocupă cu creșterea florilor. Am avut prieteni acolo, soția a fost cea care a început. A avut nevoie de lucru și a zis că vrea să facă ceva și am propus un solar. I-am construit un solar și a început să facă flori. A învățat acolo tot ce înseamnă creșterea lor”.

Pavel și Claudia au decis să se întoarcă la originile lor, în Slava Cercheză. „Așa ne-am hotărât la un moment dat să ne retragem încoace, la Slava Cercheză, că suntem originari de aici. Aici ne-am născut și ne-am hotărât să ne retragem încoace și am venit cu afacerea asta. Activitatea pe care am început acolo o continuăm aici”.

Și-au transformat grădina în afacere de succes

Pavel Alempi este expert în cultivarea roșiilor, testând semințe pentru a găsi cele mai productive și gustoase soiuri. „Pentru roșii am testat semințele, le cumpărăm și am găsit câteva soiuri și hibrizi foarte productive și gustoase. Noi asta urmărim, să fie să fie roșia – roșie, soiul acela vechi”.

Deși mulți oameni cred că nu mai pot cultiva roșii ca pe vremuri, Pavel are o altă părere. Cu condiția să fie cultivate în solar. „Noi facem roșiile în solar pentru că afară, în câmp, e greu să facem roșia să fie cum trebuie. Probabil pentru că soarele arde mai puternic, nu știu, dar în spații protejate pot să zic că se poate face producție”.

Florile, o pasiune pentru Claudia

Claudia Alempi își dedică timpul și energia creșterii florilor. „Floarea înseamnă frumosul ce ne reprezintă, e lucru care ne încarcă pozitiv. Sunt culorile prin care ne încărcăm zilnic. E frumusețea vieții, floarea”.

Ea detaliază procesul de cultivare a florilor, care poate dura până la șase luni. „Majoritatea sortimentelor de flori necesită cumva șase luni de la plantare până la valorificare. Puse în stadiu mic de butaș trebuie îngrijite, tratate acum în funcție și de anotimp iarna sau vara. Acum putem spune că astea toate sortimentele astea de flori au fost puse undeva de prin iarnă”.

Promovarea producătorilor locali

Pavel și Claudia Alempi vând florile și legumele lor atât din propria gospodărie, cât și în piețele locale. „Florile le vindem prin câteva florării în Tulcea și în Constanța, dar ne convine mai mult să mergem în piețele locale. Fiecare localitate are într-o anumită zi o piață. De exemplu, la noi la Slava Cercheză, avem marți și vineri”, spune Pavel.

Piețele locale, o sursă de produse naturale, de calitate

Familia Alempi crede că turiștii ar trebui încurajați să viziteze piețele locale pentru a cumpăra produse sănătoase și a sprijini economia locală. „Cred că și turiștii ar trebui încurajați să viziteze aceste piețe ca să își cumpere produse de calitate, sănătoase și să încurajeze și economia locală. Asta se poate face numai prin promovarea producătorilor. Primăriile, probabil, trebuie să se implice mai mult”.

Pentru a asigura o producție constantă, familia Alempi a investit în sere încălzite. „Avem aici o seră în spatele zonei de prezentare, o seră săpată în pământ, cum se zice. Am încercat să facem treaba asta ca să ne aducă un ajutor, adică să nu facem focul pe timp de iarnă, să aibă un aport de căldură. Asta a fost ideea”.

Familia Alempi vede un potențial uriaș în Slava Cercheză și dorește să promoveze frumusețea zonei și produsele locale. „Vedem în localitatea noastră un potențial, vedem că avem ce să arătăm oamenilor, turiștilor. Avem zonă frumoasă, verde, multă liniște și credem că suntem pe drumul cel bun. Trebuie ca lumea să vadă ce poate să ofere zona noastră”.

Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu