Proiectele de regenerare urbană nu sunt doar despre transformarea spațiilor neutilizate din orașe în adevărați poli de atracție, ci și despre crearea unor puncte de convergență pentru comunități. Aceste inițiative au puterea de a atrage oameni de toate vârstele, datorită multitudinii de evenimente culturale, de entertainment, sportive sau educative care se desfășoară în parc pe scena în aer liber din grădina urbană sau în spații special amenajate pentru astfel de acțiuni. Un exemplu notabil al acestui fenomen este Palas Iași, primul proiect de regenerare urbană din România, care, în cei 12 ani, a devenit un adevărat magnet pentru ieșeni și pentru vizitatorii din regiune, reunind mii de oameni în jurul său printr-o efervescență de activități și evenimente.
Este o concluzie la care am ajuns după o vizită pe pagina de Facebook a proiectului Palas Iași, unde am văzut că o varietate de evenimente captivante ce s-au desfășurat într-o singură lună, iulie, și care au reușit să strângă zeci de mii de spectatori. Imaginile sunt cu adevărat spectaculoase. Printre cele care ne-au atras atenția se numără spectacolul imersiv oferit de Museum of Immersive New Art (MINA) București, o locație Pop Up, găzduită de Palas Campus – cea mai mare clădire de birouri din România și care reprezintă o extensie a ansamblului Palas Iași. Proiecțiile cu operele lui Van Gogh, „Constelaţii Interioare” și „Lumea Subacvatică” au transformat cortul din parcarea Palas Campus într-o veritabilă galerie de artă, demnă de comparat cu marile muzee europene. Ieșenii au avut prilejul să se bucure de experiențele vizuale unice, pe care în mod normal le-ar fi putut vedea doar la muzeul MINA din București. Expoziția mai poate fi vizitată până pe 10 septembrie și va include și proiecții noi.
Continuând pe linia evenimentelor culturale, concertul Trei Tenori a adus muzica clasică în grădina Palas. Vocile impresionante ale tenorilor ieșeni, Andrei Apreotesei, Florin Guzgă și Andrei Fermeșanu, au creat o seară magică în fața Palatului Culturii. Parcul Palas a devenit neîncăpător pentru întreaga comunitate ieșeană pasionată de muzică clasică.
Nu doar cultura este în centrul atenției,ci și sportul. Vizionarea Meciurilor de la Euro 2024 a transformat Palas Iași într-un loc de întâlnire pentru fanii fotbalului. Ecranul uriaș instalat în parc a permis spectatorilor să urmărească meciurile din cadrul Campionatului European de fotbal într-o atmosferă plină de entuziasm și energie. Parcul a devenit neîncăpător pentru fanii sportului rege, mai ales în zilele în care naționala României a avut meciuri.
Pe lângă evenimentele de artă și sport, un astfel de proiect găzduiește și evenimente dedicate tradițiilor. Festivalul Internațional de Folclor Cătălina este un eveniment ce reunește ansambluri de dansuri și muzică populară și care aduce pe scenă spiritul autentic românesc, dar și al altor culturi , oferind astfel un prilej de conectare cu rădăcinile culturale și spirituale ale comunităților.
Cultura, sportul și dansul se împletesc de minune cu bucatele pregătite cu măiestrie de producătorii locali ieșeni, iar Palas Iași susține producătorii locali, atât prin găzduirea lor în spații comerciale din proiect, cât și prin evenimente dedicate acestora. Un exemplu fiind și târgul „Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale”, care a transformat timp de un weekend parcul Palas într-un loc de degustare a bunătăților locale.
Evenimentele continuă însă pe toată durata verii, iar weekendul trecut parcul s-a transformat într-un cinema în aer liber. Producții precum „Dune 2”, „Barbie” sau filme românești îndrăgite au atras ca un magnet cinefilii lângă Palatul Culturii.
Viitorul regenerării urbane la Constanța
Toate aceste tipuri de evenimente, ce sunt organizate constant în proiectul mixed-use Palas Iași vor putea fi experimentate și în Constanța, pentru că orașul se pregătește să beneficieze de avantajele celui mai mare proiect de regenerare urbană din România. Astfel, compania IULIUS va reda orașului de la malul mării 38 de hectare de teren neutilizat de peste 10 ani, pe care le va transforma într-un centru social și cultural vibrant pentru întreaga comunitate, dar și pentru turiști. Până acum, proiectul Palas Iași, dar și Iulius Town Timișoata au demonstrat cum spațiile bine gândite pot revitaliza orașele, oferind oportunități diverse de la modalități de petrecere a timpului, business și aducând comunitățile mai aproape.