Meșteșuguri Tradiționale la Constanța: În perioada 6-8 septembrie, Muzeul de Artă Populară Constanța va găzdui evenimentul „Meșteșuguri tradiționale – utilitar și decorativ”, o manifestare ce aduce în prim-plan continuitatea și evoluția meșteșugurilor tradiționale românești. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere și să aprecieze arta prelucrării lemnului, olăritului, țesutului, realizării pieselor de port și a podoabelor tradiționale, confecționării jucăriilor și încondeierii ouălor.
Printre meșterii prezenți se numără Vasile Moldoveanu din Moreni, județul Dâmbovița, cunoscut pentru prelucrarea artistică a lemnului. El va aduce la Constanța cruci de mână, pristolnice, icoane pictate pe sticlă, lăzi de zestre în miniatură și blidare. De asemenea, Vasile Botezatu din Constanța va expune sărărițe și piese de mobilier tradițional țărănesc, precum scaune și lăzi de zestre.
Iulia Goran din Breaza, județul Prahova, va prezenta ii lucrate manual cu motive decorative tradiționale, iar Dan și Irina Ciuncanu din Peștișani, județul Gorj, vor aduce piese mari de port dimie, precum sumane și pieptare, dar și ii, fote și brâie. Nicoleta și Mihai Ionici din București vor încânta publicul cu păpuși din materiale textile și jucării din lemn, evocând farmecul copilăriei de altădată.
Meșteșuguri Tradiționale la Constanța
Adriana (Nana) Bledea din Baia Mare, județul Maramureș, va demonstra meșteșugul olăritului, iar Fevronia Ciortan din Constanța va prezenta arta încondeierii ouălor cu vechi simboluri. Alte meșterițe din Constanța, precum Doina Misian, Laura Macri, Daniela Dimancea, Dorina Baias, Manuela Hule, Carmen Moraru, Epșen Memet și Elena Hariton, vor expune linguri pictate, icoane pe sticlă, piese de port popular, podoabe din mărgele, broderii și jucării croșetate.
Evenimentul se va desfășura pe platoul din fața muzeului, între orele 10:00 și 20:00, unde meșterii vor face demonstrații de lucru și vor oferi explicații celor interesați despre realizarea obiectelor prezentate. Aceasta este o oportunitate unică de a redescoperi și aprecia meșteșugurile tradiționale românești într-un cadru autentic și plin de istorie.