I-am vizitat pe Cercetașii României în campul din satul Cheia (Județul Constanța), pentru a vedea cum pot fi educați copiii în natură, fără ecrane și realitate virtuală.
Cum am ajuns în centrul localității, am și văzut un grup de copii de 12-13 ani, pe un teren de sport, participând la diverse jocuri, sub îndrumarea unor adolescenți un pic mai mari decât ei. Aceștia ne-au dirijat spre camp, o tabără de corturi amenajată pe un teren îngrădit, de la marginea satului.
Acolo am găsit un alt grup de copii, care repeta o scenetă de teatru inspirată din romanul „Cireșarii”. Și acești copii erau coordonați tot de adolescenți.
O fată de doar 14 ani, Nicoleta (Nico) Onciul, care coordona un atelier de dezvoltare personală (unde copiii își explorau emoțiile prin intermediul jocului și al discuțiilor), ne-a explicat:
„Acesta este un camp organizat de copii cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, sub îndrumarea unor adulți. Mulți dintre noi suntem cercetași de peste cinci ani și ne-am gândit să le împărtășim și copiilor mai mici decât noi bucuria campurilor. Este total decizia noastră să facem aceste activități de voluntariat”.
De fapt, aceasta este ideea ce stă la baza educației cercetășești, copiii mai mari să îi ajute pe cei mai mici să învețe prin experiențe directe și să-și dezvolte abilități practice. Acești adolescenți sunt mai mult decât simpli organizatori; ei își asumă roluri de model, fiind responsabili pentru educarea și dezvoltarea celor mai tineri membri ai comunității de cercetași.
Cercetașii României – educație prin aventură
25 de copii au participat la Campul „Cireșarii”, organizat de Cercetașii României, filiala bleuMarin din Constanța. Ei au dormit în cort, au mâncat de la ceaun, s-au bucurat de natură, s-au jucat, au căpătat deprinderi noi și au învățat să fie mai responsabili și mai autonomi.
Copiii au explorat împrejurimile, pornind pe trasee care i-au dus până la Cheile Dobrogei, Peștera Casian și rezervația Gura Dobrogei, cu Peștera Liliecilor. Aici au învățat cum să construiască adăposturi și au dormit o noapte sub cerul liber, în adăposturi construite de ei înșiși.
În ultima dintre cele 5 zile ale campului, copiii au participat la un joc de orientare de tip „treasure hunt”. Ei au fost grupați în patrule și au fost provocați să găsească diverse indicii prin sat, pentru a găsi cufărul cu comoara, ascuns în Peștera „La Izvor” din Cheile Dobrogei.
De altfel, activitățile din camp au avut în centru ideea de peșteră, fiind inspirate de volumul „Cavalerii florii de cireș” din colecția Cireșarii, a cărui acțiune se petrece într-o peșteră.
Responsabilitate și dezvoltare personală prin activități de camp
„Majoritatea copiilor de vârsta noastră ar prefera să stea acasă și să butoneze telefoanele, însă noi suntem aici, dormim la cort, ieșim din zona de confort și facem multe activități care ne învață: noduri, prim ajutor și orientare. Sunt lucruri de bază de care cred că toată lumea ar trebui să fie informată.
Îmi place faptul că m-a ajutat să cresc, să evoluez și să mă dezvolt ca om. Un moment preferat a fost atunci când am descoperit cât de mult am evoluat eu ca persoană, de fiecare dată când am urcat pe un munte nou sau am făcut o activitate nouă”, ne-a mărturisit Nico.
Prin astfel de campuri, cercetașii nu doar că își dezvoltă competențe practice și sociale, dar învață și lecții valoroase despre cooperare, empatie și reziliență, crede Nico: „Cred că aptitudinile sociale sunt esențiale. Stând atât de mult timp cu copii de vârsta noastră, mai mari sau mai mici, învățăm să socializăm mai bine, să ne exprimăm opinia mai clar și să fim noi înșine”.
Cercetașii României- mai mult decât o simplă activitate de timp liber
Programul din cadrul campului a fost bine structurat, începând cu înviorarea și momentul spiritual de dimineață, urmate de ateliere și activități educative. Prânzul și cina erau momente de socializare, iar seara se încheia cu momente artistice și o evaluare a zilei.
Cercetășia nu este doar o activitate de recreere, ci o adevărată școală a vieții. Eva Maria Lițcanu, de profesie avocat, iar aici, la Cercetaşi, lider de patrulă pentru Temerari, a explicat ce înseamnă să devii cercetaș și ce implică acest angajament.
„Nu e mare filozofie să devii cercetaș, dar ai de parcurs niște pași. Noi vrem să învăţăm reguli de viață pe care să le urmăm și dincolo de cercetășie, mergând pe ideea că nu ești cercetaș doar când porți eșarfa la gât, care te identifică față de alte organizații. Încerci să aplici un cod de viață, o conduită pe care să o ai zi de zi.
Aceste legi includ respectul față de patrie, Creator, profesori, părinți și mediul înconjurător, precum și dorința de a face zilnic o faptă bună”, a povestit Eva (aşa cum îi spun copiii).
Participarea în astfel de campuri aduce numeroase beneficii copiilor și tinerilor, în special prin dezvoltarea diverselor abilități. De la prim ajutor, orientare și supraviețuire, până la activități artistice și de gătit, cercetașii învață să se descurce în orice situație.
„Este uimirea a ceea ce poți face tu singur. Cred că asta înseamnă autodescoperire. Pentru că dacă nu ești provocat să vezi unde poți să te duci, care sunt limitele şi totul ți se dă de-a gata, nu ajungi să te cunoști ca om. Cred că asta este autodescoperirea”, a explicat Eva Lițcanu.
O școală pentru viitorii lideri
Cercetășia nu formează doar oameni descurcăreți, ci și lideri ai societăţii de mâine. Această organizație internațională, ce numără aproape 60 de milioane de membri în întreaga lume, este recunoscută pentru impactul său educativ. Mulți dintre foștii cercetași au devenit lideri politici în întreaga lume, astronauți, artiști celebri și figuri publice.
„Este o școală pentru viitorii lideri, fără discuție. Nu vreți să știți câți lideri, câți președinți de stat, foști prim-miniștri, câți astronauți, câți cântăreți celebri au fost cercetași”, a subliniat Eva.
Campurile cercetășești: Tinerii își descoperă pasiunile
Campurile cercetășești reprezintă o tradiție în cadrul organizației, dar și o oportunitate pentru tineri de a-și descoperi pasiunile și de a-și dezvolta abilitățile. Vali Coman, lider de patrulă pentru Temerari, a explicat cum aceste campuri contribuie la dezvoltarea personală a copiilor.
„De obicei, marea majoritate a timpului o petrecem în patrulă (grup de 5-12 copii care participă împreună la activități – n.red.). La sfârșitul perioadei, care începe în octombrie și se termină în august, celebrăm progresul copiilor și le oferim badge-urile de merit (un fel de embleme din pânză, care sunt cusute pe cămăși – n.red.)”, a spus Vali Coman.
Aceste badge-uri sunt acordate în funcție de abilitățile și cunoștințele dobândite de fiecare cercetaș, fie că este vorba de aptitudini fizice, sanitare sau cunoștințe în diverse domenii.
Participarea la cercetașie nu doar că îi învață pe tineri abilități practice, ci îi ajută și să își descopere noi pasiuni și să se implice activ în comunitate. În plus, aceștia învață să colaboreze, să fie responsabili și să își depășească limitele, dezvoltându-se ca indivizi și ca membri ai societății.
Mihai Florescu este lider de patrulă pentru Exploratori, la Centrul Local Ovidius Constanța. La el, dragostea pentru cercetășie a venit prin fiica și soția sa. Acum a ajuns să petreacă cu cercetașii mai bine de jumătate din zilele de concediu:
„Despre Cercetașii României am aflat acum mulți ani de zile. Însă am ajuns aici datorită soției și fiicei mele, acum mai bine de 5 ani. Tot auzisem despre cercetași, de ieșiri în natură. Datorită hobby-ului meu legat de natură și drumeții, am început să mă apropii de cercetași. Și încet-încet m-a prins. Drept dovadă, probabil peste jumătate din zilele de concediu se duc în activitățile cercetășești. Aici dezvoltăm implicarea lor, a noastră, a tuturor, în comunitățile din care facem parte, dar și dezvoltarea personală a fiecăruia”.
Elena Onciul este mama Nicoletei și lider de patrulă pentru Exploratori, la Centrul Local bleuMarin Constanța. Adoră să meargă în campuri și ne-a povestit și nouă cum e viața într-un camp de iarnă:
„Se fac campuri cercetășești, care respectă principiile cercetășiei, în fiecare sezon, iar copiii învață și își dezvoltă abilități specifice sezonului. În luna ianuarie, am făcut un astfel de camp pentru grupa de vârstă Exploratori, în Munţii Ciucaş. L-am numit Marea Uneală, pentru că am sărbătorit și 24 Ianuarie și am marcat acest lucru cu scenete artistice legate de eveniment.
A fost un camp de construcții, de gătit, cu făcut foc, tăiat lemne la fierăstrău, deci a fost ceva nou pentru ei. I-am invatat sa facă lucrurile acestea. Iar atmosfera acolo, în zona Cheia (Prahova), a fost de vis, am avut patru zile de ninsoare, deci a fost minunat”.
Viviana ROTARU, Mihai Răzvan ROTARU