În octombrie 2023, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a deschis expoziția „Cuza 150” pentru a comemora 150 de ani de la moartea lui Alexandru Ioan Cuza, una dintre cele mai importante și interesante figuri ale istoriei României.
Expoziția aduce în prim-plan viața și activitatea lui Cuza, prezentând o serie de bunuri de patrimoniu care poartă amprenta domnitorului Cuza, dar și a omului Cuza. Vestea bună este că expoziția este deschisă până în luna martie a acestui an.
Unul dintre cele mai remarcabile exponate este trusa de pistoale de duel primită de Alexandru Ioan Cuza de la împăratul Napoleon al III-lea. În realizarea Unirii Principatelor, sprijinul Franței – în special al împăratului Napoleon al III-lea – a fost decisiv. Napoleon al III-lea a fost privit ca un fel de protector al Principatelor Unite și al domnitorului Cuza. Trusa cu pistoale de duel este un cadou de mare valoare istorică care poate fi admirat în cadrul expoziției.
„Nu este niciun secret că, în realizarea Unirii Principatelor, sprijinul Franţei – în special al împăratului Napoleon al III-lea –, a fost decisiv. Suveranul francez a intervenit personal în rezolvarea cauzei româneşti. Aceeaşi atitudine pozitivă au avut-o împăratul şi guvernul de la Paris faţă de dubla alegere din 1859, faţă de reformele din timpul domniei lui Cuza, dar şi faţă de succesorul acestuia, Carol I.
Napoleon al III-lea a fost, prin urmare, privit ca un fel de protector al Principatelor Unite şi al domnitorului Cuza. Şi, în asemenea situaţii, gesturile de curtoazie, dintr-o parte şi din alta, nu puteau să lipsească, gesturi concretizate şi prin trimiterea unor cadouri. În colecțiile Muzeului Naţional de Istorie a României se află un astfel de cadou, de mare valoare istorică: trusa cu pistoale de duel primită de Alexandru Ioan Cuza de la Napoleon al III-lea”, declară reprezentanții Muzeului.
Printre celelalte exponate care pot fi văzute în cadrul expoziției se numără tronul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și cel al Doamnei Elena Cuza, sabia de învestitură primită de la sultanul Abdul Medjid I, tunica și casca de colonel de lăncieri, decorații românești și străine, fotografii, documente, litografii și picturi.
Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României