Am făcut o vizită la cetatea Carsium din Hârșova pentru a vedea cum decurg lucrările de reabilitare a acestui sit. Aici am stat de vorbă și cu doi oficiali care ne-au ajutat să înțelegem cum va arăta obiectivul la sfârșitul lucrărilor și ce vor putea vedea vizitatorii.
„Primul obiectiv în cadrul acestui proiect este construirea unui centru multifuncțional pentru vizitatori. Aici vor avea acces la o expoziție organizată de Muzeul de Istorie, toalete, informații despre acest sit și, bineînțeles, alei pietonale pentru a vizita acest sit. Printre obiectivele ce pot fi vizitate se numără Turnul Comandantului, care se află într-un amplu proces de restaurare, zidul de incintă de vest, care este, de asemenea, într-un amplu proces de restaurare, și o belvedere cu priveliște spre Dunăre. Un alt obiectiv al acestui proiect este restaurarea și consolidarea zidului portului, situat în partea de jos, la nivelul Dunării, și ultimul obiectiv constă în împrejmuirea întregului sit”, a declarat Petre Enciu, Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
Cetatea Hârșova, tot mai aproape de Patrimoniul Unesco
„Dată fiind această împletire excepțională între factorii naturali, factorii geologici și cei antropici, Cetatea de la Hârșova este inclusă în lista de potențiale site-uri UNESCO, și sperăm că acest lucru se va întâmpla începând cu 2024, când dosarul va fi depus la comisia UNESCO cu această propunere. În ansamblu, toate lucrările efectuate la cetate au o valoare deosebită din punct de vedere turistic și cultural. Cu această ocazie, doresc să mulțumesc cu cea mai profundă sinceritate Consiliului Județean pentru deschiderea față de toate propunerile și solicitările noastre legate de nevoile cetății”, a precizat arheologul Constantin Nicolae, director al Muzeului Carsium Hârșova.
Proiectul de reabilitare este finanțat prin fonduri europene, cu o valoare totală de peste 10 milioane de lei, având ca beneficiar Consiliul Județean Constanța, care va contribui cu aproximativ 200 de mii de lei. Proiectul a fost inițiat în 2015, când s-a demarat studiul de fezabilitate, urmat de perioada de contractare a finanțării, elaborarea proiectului tehnic și procesul de avizare la Ministerul Culturii, care a inclus și cercetarea arheologică. În prezent, proiectul se află în etapa de execuție a lucrărilor, iar constructorul este prezent pe șantier.
Mai multe informații despre oraș, despre dezvoltarea lui, facilitățile turistice prezente și viitoare, puteți afla de pe siteul primăriei.