CSM Constanța, în elita sportului românesc. La numai doi ani după înființarea sa, sportivii și antrenorii clubului de la malul mării au fost în centrul atenției la prestigioasa Gală a Sportului pentru anul 2023.
Agenţia Naţională pentru Sport, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Asociația Presei Sportive din România, Fundația Casa Campionilor și numeroși alți parteneri publici și privați au organizat “Gala Sportului 2023”, miercuri seară la Ateneul Român din Capitală.
Antrenoarea anului a fost desemnată Camelia Voinea (gimnastică artistică) – antrenoarea Sabrinei Maneca Voinea, sportivă calificată la JO Paris 2024 (ambele de la CSM Constanța).
Camelia Voinea este de peste 30 de ani antrenoare de gimnastică și își dorește rezultate cât mai bune la viitoarele competiții, 2024 fiind un an special cu Campionate Europene, dar mai ales, Jocuri Olimpice.
Premiul “Speranţa sportului” (feminin) a fost acordat Elenei Zaharia (tenis de masă) de la CSM Constanța – medalie de argint la Campionatele Mondiale pentru tineret, trei medalii de aur (cu echipa, la simplu Under 19 şi la dublu mixt) şi o medalie de bronz la Campionatele Europene pentru juniori.
La această categorie a mai fost nominalizată Amalia Niţă (box) de la CSM Constanța, campioană europeană la tineret în 2023, sportivă neînvinsă în carieră.
Elena Zaharia este și componentă a naționalei de tenis de masă (senioare) a României, care a câștigat medalia de aur la Jocurile Europene și a primit în cadrul Galei, titlul de echipa anului la feminin.
Antrenorul naționalei este Viorel Filimon, iar psiholog Mioara Șincan, ambii de la CSM Constanța.
CSM Constanța, în elita sportului românesc, cu 553 de medalii în anul 2023
Reprezentanții CSM Constanța ne-au împărtășit că, de la înființarea sa în decembrie 2021 ca o instituție publică sub egida Consiliului Local Constanța, clubul a reușit să se impună rapid ca unul dintre cele mai respectate cluburi din sportul românesc.
Ei recunosc că sportul românesc și în special cel constănțean se confruntă cu vremuri dificile, dar subliniază că înființarea clubului sportiv municipal a fost una dintre cele mai inspirate decizii luate de Consiliul Local Constanța în domeniul sportiv, într-o perioadă în care sportul constănțean era în declin.
Echipa de la CSM Constanța atribuie succesul principal autorităților locale, Primăria Constanța și Consiliul Local, care au înțeles importanța investițiilor în sport pentru a avea tineri sănătoși, dornici să facă mișcare și să obțină performanțe pentru sportul din orașul nostru.
În contextul în care sportul constănțean se afla într-un declin evident la acea vreme, conducerea CSM Constanța consideră că inițiativa de înființare a clubului merită apreciată pentru că a prevenit desființarea multor discipline sportive, atât individuale cât și de echipă.