De ce NU VREA Dragoș Anastasiu să fie „SALVATORUL” TURISMULUI?

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read

FPTR (Federația Patronatelor din Turismul Românesc) a trimis ieri un comunicat de presă prin care îl propunea pe Dragoș Anastasiu pentru funcția de ministru al Turismului. Propunerea ar veni în urma analizei asupra „numeroaselor probleme de actualitate ale turismului românesc care blochează dezvoltarea acestuia”.

Una dintre cele mai grave probleme, spune FPTR, este activitatea ineficientă a instituțiilor publice centrale și locale implicate în asigurarea cadrului legal din domeniul turismului, „care nu au reușit să rezolve multiplele neajunsuri semnalate de patronatele din turism, cu consecințe nefaste pe termen mediu și lung”.

”În urma dezbaterilor pe acest subiect, reprezentanții Comitetului Director al FPTR au ajuns la concluzia că este necesară o schimbare radicală în ceea ce privește abordarea relațiilor dintre instituțiile statului și mediul de afaceri și au aprobat cu unanimitate de voturi:

Propunerea și susținerea domnului Dragoș Anastasiu pentru funcția de ministru la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, până la alegerile parlamentare din anul 2024, cu următoarele priorități:

– Reorganizarea autorității publice centrale pentru turism

– Modificarea și completarea actualei legislații primare și secundare în vederea relansării turismului conform Programului de guvernare 2022 – 2024 – Capitol Turism”.

Propunerea a fost considerată de către FTPR una din puținele soluții pentru redresarea turismului românesc și a fost transmisă celor mai importante structuri asociative și confederații patronale din turism în vederea analizării și susținerii acesteia, inclusiv în cadrul Coaliției de Guvernare.

După o zi (oare de ce a avut nevoie de acest timp de gândire, mai ales că este improbabil ca membrii FTPR să nu îl fi consultat înainte de a trimite comunicatul de presă?), Dragoș Anastasiu a declinat propunerea, invocând proiectele de bussines și cele din societatea civilă, care ar fi în contradicție cu o funcție guvernamentală.

Iată mesajul postat de Anastasiu pe Facebook:

„Mai multe titluri de presa au scris ieri si azi despre propunerea si sustinerea mea ca potential ministru al turismului si antreprenoriatului din partea FPTR. Faptul ca Federația Patronatelor din Turismul Românesc s-a gandit la mine ma onoreaza si le multumesc sincer. Proiectele mele actuale de business, dar si in societatea civila, nu sunt compatibile cu o functie in guvern.

Voi ramane insa un constant sustinator al potentialului turismului romanesc prin promovarea corespunzatoare a Romaniei si prin politici publice moderne care sa ajute industria ospitalitatii.

Cred ca in acest moment industria trebuie sa aibe o voce unita si puternica si sa ajute guvernantii pentru atingerea adevaratului potential. Sper ca impreuna cu colegii de la FPTR sa convingem intreaga clasa politica de faptul ca investitiile in turism si promovarea acestuia in Romania reprezinta o prioritate care e obligatoriu sa se reflecte in bugetele acordate”.

Cine este Dragoș Anastasiu

Conform wowbiz.ro, Anastasiu a lucrat ca medic la un spital din Frankfurt, între 1990 și 1995. Revenit în România, a fondat compania Touring Europabus România SRL, care după doi ani a devenit membră a celei mai importante reţele de transport internaţional de persoane: Eurolines.

În anul 1998, preia funcţia de preşedinte al Asociaţiei Cărăuşilor Particulari din România şi intră în bordul director al Organizaţiei Eurolines de la Bruxelles, funcţie pe care o deţine şi în prezent, fiind cel mai longeviv membru al acestui for din care fac parte cei mai importanţi manageri de firme de transport persoane din Europa.

Sub conducerea sa, Touring Eurolines s-a dezvoltat continuu, fiind astăzi un grup de referinţă în transporturi şi turism din România. În afara graniţelor ţării a dezvoltat afaceri în Germania şi în Moldova. Grupul Eurolines este alcătuit astăzi dintr-un număr de 16 companii, fiind structurat pe entităţi specializate în transport, turism, IT încă din anul 2008. O primă achiziţie importantă în turism a avut loc în anul 2005 când Nova Travel, prima agenţie de turism din România de după Revoluţie a devenit parte a grupului Eurolines.

Între anii 2007 şi 2009 Dragoş Anastasiu a fost preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) iar din 2011 a fost cooptat în Consiliul Director al Camerei de Comerţ Româno-Germane.

Anastasiu deține cel mai mare camping din Delta Dunării, Green Dolphin și participații la Valea Verde Resort, din satul Cund, Transilvania.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu