Descoperă Hârșova, comoara ascunsă pe malul Dunării

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read
Descoperă Hârșova, comoara ascunsă pe malul Dunării

Pentru Alexandru Solomon, Hârșova este comoara ascunsă pe malul Dunării, ce așteaptă să fie descoperită. Andu (așa cum îi spun cunoscuții) este un bucureștean adoptat de orașul dunărean, care promovează Hârșova de câte ori are ocazia. El și-a amenajat chiar pe malul fluviului o mic spațiu în care primește turiști și le prezintă experiențele pe care le pot trăi la Hârșova. L-am vizitat și noi pe Andu în acest hub cultural (cum îi place să îl numească) și am discutat despre ce poți să faci la Hârșova și despre potențialul turistic al zonei.

„La Hârșova putem face un traseu cultural care scoate în evidență potențialul geografic și istoria orașului. O istorie care se întinde pe mii de ani”, ne spune Alexandru Solomon. Hârșova nu este doar un simplu orășel de pe malul Dunării, ci un loc cu un patrimoniu istoric remarcabil. Andu ne-a explicat cum traseele culturale din zonă pot oferi călătorilor o experiență completă, dezvăluind elemente unice ale locului.

De-a lungul timpului, Hârșova a reușit să se facă remarcată prin istoria sa bogată, iar acest lucru poate fi valorificat în turism. „Hârșova este un orășel micuț, cu un potențial enorm în ceea ce privește turismul, pe care încercăm să-l scoatem în evidență. Cunosc o grămadă de persoane care iubesc Dunărea, Delta și toată zona asta de Dobrogea. Vin aici cu cortul, cu autorulota”, ne-a spus Alexandru Solomon.

Andu ne-a vorbit și despre spațiile de cazare, care au început să se înmulțească în ultimii ani. „În ultima perioadă au început să apară spații de cazare, ceea ce e un lucru bun. Sper ca în următoarea perioadă să apară cât mai multe, pentru că au devenit insuficiente”, ne-a spus Alexandru.

Autoritățile locale și rolul antreprenorilor

În discuția noastră, Alexandru Solomon a subliniat importanța cooperării dintre autoritățile locale și antreprenori. „Nu știu dacă e vorba numai de autoritatea locală, cât e vorba și de antreprenor. Autoritatea locală sprijină antreprenorii, mai ales în zona asta de turism. Dar dacă antreprenorul nu este convins că trebuie să îndeplinească anumite condiții, nu poți zice că faci un turism închegat în zonă”, a explicat el.

Pentru a transforma Hârșova într-o destinație turistică de renume, este esențial ca antreprenorii să depășească barierele legate de fiscalizare și standardizare. „Este păcat. Lumea te întreabă de ce nu faci, dar dacă ai potențialul și posibilitatea atât financiar, cât și uman, pune mâna și fă-l numaidecât. Să aduci un plus. Dacă stai pe margine și comentezi că se face, dar nu se face bine și nu vii cu un contraexemplu, n-are sens să vorbești despre chestia asta”.

Descoperă Hârșova, comoara ascunsă pe malul Dunării

Andu ne-a arătat și mica lui colecție de artefacte istorice care dezvăluie o parte din istoria milenară a locului. „Aici puteți vedea o colecție de obiecte care conține pietre, ceramică, silex, obiecte din fier, amoniți. Sunt și câteva fosile. Amoniții sunt vietăți marine. Tot arealul, toată zona asta din carieră și, de fapt, tot ce înseamnă Canaralele Hârșovei, este un fost fund de mare, Marea Tethys, care s-a retras”, ne-a explicat Andu.

Cetatea Carsium, unul dintre reperele importante ale Hârșovei, este construită pe un atol de corali. „Atolul este acel inel natural format în urma dezvoltării coloniilor de corali. Pe o perioadă de milioane de ani, acest inel tot crește, până atinge dimensiuni impresionante”, ne-a mai spus Alexandru, subliniind importanța geologică a zonei.

Pe lângă fosile și artefacte, Andu a strîns și obiecte din silex, folosite de omul primitiv pentru a-și construi unelte, obiecte de fier, bucăți de ceramică.

Hârșova, cu toate comorile sale istorice și naturale, are un potențial turistic enorm. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe eforturi pentru a transforma această zonă într-o destinație de renume. Antreprenorii locali trebuie să își asume responsabilitatea și să colaboreze cu autoritățile pentru a dezvolta infrastructura și a atrage mai mulți turiști.

Hârșova și întreaga zonă dobrogeană așteaptă să fie descoperite de către turiști, oferind un amestec unic de istorie, natură și cultură. Cu sprijinul autorităților locale și prin inițiativa antreprenorilor această regiune poate deveni o destinație turistică foarte căutată.

Mai multe informații despre oraș, despre dezvoltarea lui, facilitățile turistice prezente și viitoare, puteți afla de pe siteul primăriei.

Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu