Reprezentanți ai Muzeului de Artă Constanța vor participa, în perioada 27–30 mai 2024, la Istanbul, la implementarea primei etape a proiectului cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană”. În această perioadă va fi susținută o conferință despre evoluția artei contemporane din România, și vor fi organizate două workshopuri pentru studenții Universității de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul.
La data de 27 mai 2024 va avea loc întâlnirea membrilor echipei de implementare a proiectului, din instituțiile partenere din Constanța și Istanbul. Activitățile proiectului vor continua în datele de 28 și 29 mai cu două workshopuri realizate de lect. univ. dr. Cristina Gelan-Olaru, cadrul didactic la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța și educator muzeal la Muzeul de Artă Constanța și artist Ioana Predescu, șef de secție la Muzeul de Artă Constanța. Tema celor două workshopuri va fi „Pomul vieții”, iar grupul țintă selectat, format din studenți ai Universității de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul, va utiliza tehnica pictură pe sticlă, la activitatea din data de 28 mai 2024 și tehnica monotipie, la activitatea din data de 29 mai 2024. Această primă etapă a implementării proiectului se va încheia cu susținerea conferinței cu titlul „Tendințe contemporane în expozițiile Muzeului de Artă Constanța”, de conf. univ. dr. Lelia Pîrvan-Rus, cadru didactic la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța și directorul Muzeului de Artă Constanța.
Muzeul de Artă Constanța implementează, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul (Turcia), Consiliul Județean Constanța, Universitatea de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul, Universitatea „Ovidius” și Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, în perioada mai – decembrie 2024, proiectul cultural „Fascinația Orientului în arta contemporană”. Principalul argument pentru susținerea acestui proiect derivă din strategia Institutului Cultural Român, respectiv consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Turcia, cunoașterea reciprocă și împărtășirea valorilor culturale și artistice între cele două state prietene, prin schimb de experiență și bune practici între specialiștii și artiștii români și turci, prin oportunități de educație și informare care pot stimula dezvoltarea și inovarea în domeniul cultural, științific și academic în spațiul cultural turcesc.
Proiectul este finanțat din fonduri de la Consiliul Județean Constanța (România), Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul (Turcia) și Universitatea de Arte Plastice „Mimar Sinan” din Istanbul.
„FASCINAȚIA ORIENTULUI ÎN ARTA CONTEMPORANĂ” O PUNTE ÎNTRE CONSTANȚA ȘI ISTANBUL
Universitatea de Arte Frumoase „Mimar Sinan” din Istanbul, prestigioasă instituție de învățământ superior din metropola turcă, a fost înființată în secolul al XIX-lea și funcționează ca prima instituție de învățământ din Turcia în domeniile artei, arhitecturii și culturii. De-a lungul timpului instituția și-a adoptat misiunea de a educa persoane sensibile la moștenirea culturală și naturală, predispuse la cercetarea interdisciplinară, creativă și inovatoare. Actualmente, datorită structurii academice bine configurate și facilităților pe care le oferă, prin programe de studii universitare performante, instituția de educație și cercetare științifică de pe malul Bosforului pregătește resursa umană în domeniul artelor frumoase la un standard înalt de calitate și performanță.
Muzeul de Artă Constanța este una dintre cele mai prestigioase instituții de cultură din România și se bucură de o echipă de specialiști importanți în domeniu. Instituția muzeală a fost înființată pe baza colecțiilor de pictură și sculptură ale Pinacotecii Primăriei Constanța și a celei de la Balcic (deschise între anii 1935–1937), iar în timp s-a îmbogățit cu lucrări importante transferate de la Muzeul Național de Artă din București, precum și prin achiziții și donații făcute de mari nume ale artei moderne și contemporane românești. Patrimoniul muzeului conține lucrări de artă românească modernă, reprezentată de artişti care au demonstrat o legătură semnificativă cu arta vest-europeană, păstrându-și totodată originalitatea, precum și lucrări de artă românească contemporană. Muzeul găzduiește, de asemenea, expoziții de artă contemporană din România și din străinătate, realizând un dialog dinamic cu vizitatorii, contribuind astfel la viața artistică vibrantă a Constanței și a Dobrogei.
Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța a fost înființată în anul 1998, iar un an mai târziu oferta educaţională a Departamenului de Arte a fost completată cu specializarea Artele plastice şi decorative. Situată la țărmul Mării Negre, universitatea constănțeană este singura instituție academică din lume care îi poartă numele poetului latin Ovidius Publius Naso și este, totodată, un exemplu al metamorfozelor, căci, în cei peste 30 de ani de la înființare, prin diversele momente care au definit-o instituția a devenit un reper în ceea ce privește învățământul academic, păstrându-și dinamismul și ancorarea în valorile comunității. Calitatea deosebită a profesorilor și performanțele remarcabile ale studenților și absolvenților, proiectele de cercetare, dezvoltare și inovare și dimensiunea antreprenorială, derularea unor manifestări științifice și cultural-artistice de anvergură, dar și dimensiunea multiculturală, sunt elementele care definesc spiritul acestui mediu academic și marchează implicarea responsabilă în societate a absolvenților săi.
Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” a ocupat, de-a lungul anilor, un loc important în spațiul educațional și cultural românesc constănțean, fiind o instituție unică în Dobrogea. Absolvenţii săi, după terminarea studiilor superioare, au devenit specialişti în instituţii de cultură, membri ai orchestrelor din ţară sau străinătate sau cadre didactice de specialitate. Colegiul oferă un învăţământ pluridisciplinar: practică artistică şi cultură generală, iar oferta educaţională cuprinde o paletă variată de domenii: arhitectură, design, pictură, grafică, coregrafie, muzică, arta actorului, etc. A iniţia, a dezvolta sau a forma viitori profesionişti este calitatea primordială a acestui mediu de învăţământ.