Festivalul Cetăților Antice Dobrogene este un eveniment cultural organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru a marca împlinirea a 145 de ani de la instaurarea administrației românești în Dobrogea. Acest festival va avea loc pe parcursul a cinci săptămâni, începând cu data de 29 iulie și continuând până pe 27 august.
Dobrogea, ca regiune situată între Dunăre și Marea Neagră, este privită ca un teritoriu cosmopolit și unic în România, cunoscut în special pentru diversitatea culturală și etnică care a marcat întreaga sa existență, precum și prin arealele geografice diverse și dezvoltarea economică și socială.
Evenimentul va avea ca obiective principale elementele definitorii ale regiunii Dobrogea și se va desfășura în jurul a cinci cetăți antice importante din zonă, administrate de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Activitățile se vor desfășura la sfârșitul fiecărei săptămâni din perioada 29 iulie – 27 august și vor fi organizate într-un areal selectat din obiectivele antice.
Cele cinci cetăți antice incluse în festival sunt:
Cetatea Capidava (29 iulie)
Cetatea Histria (5 august)
Cetatea Tropaeum Traiani (11-13 august)
Cetatea Ulmetum (19 august)
Cetatea Sacidava (26-27 august)
Evenimentele din cadrul fiecărei etape vor cuprinde o gamă variată de activități culturale, artistice și recreative. Printre acestea se numără vizitarea cetăților, spectacole de dansuri tradiționale, teatru antic, proiecții de filme artistice tematice, degustări de produse culinare locale și vinuri dobrogene, ateliere de ceramică, târguri de promovare a producătorilor locali, căutarea comorilor sau concursuri de cultură generală și de fotografie.
De asemenea, în weekendul dedicat cetății Tropaeum Traiani din comuna Adamclisi (11-13 august), vor avea loc evenimente speciale. Organizatorii vor pregăti o cazarmă antică romană și un show laser inovator, care va ilumina Monumentul Triumfal de la Adamclisi cu proiecții de mari dimensiuni. Un spectacol pirotehnic special creat va fi oferit de o echipă de dansatori profesioniști, iar sâmbătă, 12 august, va avea loc un concert live susținut de o trupă consacrată din România.
Obiectivul general al acestui proiect cultural este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică pe care le oferă județul Constanța și de a atrage atenția asupra stării obiectivelor istorico-arheologice, unele având nevoie de lucrări de reabilitare și restaurare pentru a contribui activ la dezvoltarea comunității locale și la dezvoltarea turismului cultural sustenabil.
„Festivalul Cetăților Antice Dobrogene” este organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și este implementat de Asociația Culturală Obsidian. Evenimentul reprezintă o oportunitate unică pentru constănțeni și turiști de a explora istoria și cultura bogată a regiunii Dobrogea, sub forma unui festival cultural incitant și diversificat.
AICI găsești comunicatul integral al organizatorilor.