Ghindărești își deschide porțile către turiști este tema pe care am abordat-o într-o discuție cu Ioana Matei, cofondatoare a punctului gastronomic local (PGL) „La Grisha” și Mihai Vîlcu, noul primar al comunei.
Până în urmă cu doi ani, Ghindărești a fost un sat „închis”, de care puțini auziseră și în care dacă te-ai fi întâlnit cu turiști, ai fi bănuit că s-au rătăcit. Cu toate astea, Ghindărești este un sat fermecător, situat pe malul Dunării și care poartă amprenta rușilor lipoveni care l-au înființat.
În 2022, familia localnicului Grisha Matei a pus bazele unui punct gastronomic local. Cu mâncare delicioasă din pește, după rețete tradiționale și un marketing inteligent (gândit și implementat, spun sursele noastre, de către Ioana, fiica lui Grisha), acest PGL a adus Ghindăreștiul pe buzele multor iubitori de experiențe autentice, în general și de gastronomie tradițională, în mod particular.
Turiștii vin sâmbăta și duminica să mănânce „La Grisha” și apoi își petrec timpul în Ghindărești și împrejurimi. Grisha a amenajat în sala unde se servește masa și un spațiu unde sunt expuse spre vânzare produse proprii dar și ale altor antreprenori locali (miere, țuică, vin, dulcețuri, lucrări de artă populară sau produse de artizanat).
Deocamdată în Ghindărești nu există nicio pensiune, deși PGL-ul „La Grisha” a creat cererea pentru asta. Acesta este contextul în care în scenă a intrat un actor ce poate grăbi transformarea satului Ghindărești într-o destinație turistică. E vorba de Mihai Vîlcu, noul primar al Ghindăreștiului, după alegerile din luna iunie.
Am stat de vorbă cu cei doi, Ioana Matei și Mihai Vîlcu, despre viitorul turismului la Ghindărești.
O zi în Ghindărești, cum îți poți petrece timpul
Ghindărești este o destinație plină de surprize, oferind vizitatorilor nu doar o experiență culinară de neuitat, dar și o incursiune în tradițiile locale. Ioana Matei, cofondator al punctului gastronomic local „La Grisha”, dezvăluie cum această inițiativă atrage tot mai mulți turiști în zonă, dornici să exploreze frumusețile locale și să se bucure de preparate autentice.
„Oamenii care vin aici sunt foarte deschiși către activități în zonă și întreabă <Ce mai putem să facem?>. Așa că am întocmit o mică listă de recomandări locale, aici în sat (cu monumentul Crucea Staroveră, de la <Piatră>, plaja locală, malul Dunării, bisericile ortodoxe de rit vechi) și în apropiere. În împrejurimi, turiștii pot merge să viziteze cetatea antică de la Capidava, Muzeul de Artă de la Topalu, care este singurul muzeu de artă din mediul rural. De asemenea, poti vizita, traversând Dunărea, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, care organizează trasee cu barca, inclusiv până aici la Ghindărești. Este și Hârșova, cu cetatea Carsium. Cine vine aici, aș zice că are cu ce să-și umple cel puțin o zi, lejer”.
Punctul gastronomic local „La Grisha”, o poveste de familie
Povestea punctului gastronomic local a început odată cu renovarea casei bunicilor Ioanei Matei. „Ne aflăm în casa bunicilor mei, tata fost născut și crescut aici. O perioadă de timp am locuit și noi în aceeași casă și după ce bunicii s-au stins, casa a început să se degradeze și ne-am pus problema ce e de făcut cu ea. Ori o dărâmăm, ori o renovăm și am hotărât să o renovăm, dar în stilul tradițional, respectând arhitectura lipovenească, cu tâmplăria dantelată, culorile alb și albastru”.
Pe parcursul procesului de renovare, a apărut ideea punctului gastronomic, inspirată de inițiativa legislativă a lui Ivan Patzaichin. Ioana și familia ei au văzut potențialul turistic al zonei și au decis să își deschidă propria afacere gastronomică, bazată pe produse locale și preparate sănătoase.
Experiențe culinare autentice în fiecare weekend
Punctul gastronomic „La Grisha” este deschis doar în weekend, oferind un meniu bazat pe pește proaspăt. „În fiecare zi de weekend, avem un meniu al zilei pe care îl pregătim în funcție de ce pește proaspăt găsim. Un meniu complet include aperitiv cu mai multe produse pe bază de pește: icre, zacuscă de pește, pește afumat, chifteluțe de pește. Apoi o ciorbă de pește clasică sau storceag de sturion.
La felul 2, variază: de exemplu, mâine fiind sâmbătă, o să avem un pește în sos de roșii la cuptor, iar duminică o să avem saramură cu ardei copți și mămăligă. La desert, tort Medovik cu miere și cremă de smântână, tort Napoleon, plăcintă cu mere și foi de casă, tarte cu fructe diverse”.
Administrația locală poate susține dezvoltarea turismului
Mihai Vîlcu, primarul ales al comunei Ghindărești, subliniază necesitatea dezvoltării infrastructurii pentru a atrage mai mulți turiști. „Sunt multe lucruri pe care ar putea să le facă administrația locală, dar lucrurile trebuie luate treptat. Amenajarea străzii principale a comunei, să poată să arate un loc primitor pentru cei care vin. Ulterior, ar trebui și o rampă de lansare a bărcilor. Trebuie urmărite foarte bine programele de finanțare pentru dezvoltarea turismului regional”.
Primarul Vîlcu menționează și importanța organizării de evenimente pentru promovarea localității. „Duminica Mironosițelor va continua. Și ne gândim să creăm încă un eveniment, ziua comunei, care să se transforme într-un festival. Astfel de evenimente cresc notorietatea locului din punct de vedere turistic, iar banii cheltuiți rămân în economia reală și la antreprenorii locali”.
Este cerere pentru cazare, dar în Ghindărești nu există nicio pensiune
„În fiecare săptămână primesc cel puțin două-trei întrebări despre cazare și din păcate momentan nu le putem onora. Trebuie să îi direcționăm către alte unități de cazare din localitățile învecinate. Pe partea de plimbări cu barca, de exemplu, este dificil pentru că nu există cineva care să se ocupe de asta în mod constant. Dar am colaboratori, persoane care au o barcă și lucrăm cu ei”.
Primăria și sprijinul pentru antreprenorii locali
Ioana a amenajat și un mic magazin cu produse locale în sala de mese. „Avem o gamă de produse de pește preparate de noi, zacuscă de pește, pește marinat lipovenesc, pește afumat, scrumbie marinată. Avem și produse de la alți producători locali: produse apicole, dulcețuri, țuică, lumânări parfumate, picturi, creații vestimentare și accesorii”.
Primarul Vîlcu subliniază rolul administrației în sprijinirea antreprenorilor locali. „Primăria ar putea să îi susțină pe antreprenorii locali printr-o expunere mai mare. Intenționez să implicăm activ antreprenorii locali în evenimentele comunității și să le oferim expunerea necesară pentru a-și vinde produsele. De asemenea, trebuie să facem marketing online și să creăm un info point virtual pe site-ul primăriei”.
Ghindărești se mândrește cu tradițiile sale unice, specifice comunității de ruși lipoveni. Ioana Matei spune: „Noi invităm destul de frecvent artiști locali, coruri cu muzică tradițională lipovenească, și într-adevăr, adaugă ceva deosebit în zilele respective și lumea chiar apreciază. Sunt niște evenimente la care te bucuri”.
Ghindărești își deschide porțile către turiști
Mihai Vîlcu consideră că exemplul dat de „La Grisha” a spart gheața și a încurajat comunitatea să se mobilizeze. „Oamenii au trecut peste momentul acela de reticență și încearcă să facă și ei ceva similar. Este un exemplu pozitiv”.
Ioana este și ea optimistă cu privire la dezvoltarea turismului în zonă. „Oamenii sunt deschiși și dornici, ar primi cu brațele deschise oportunitatea aceasta de dezvoltare în zona turismului. Sper că ce am făcut noi aici să le ofere o doză de curaj.
În sistemul clasic de turism, omul merge într-un loc să viziteze atracțiile și apoi caută undeva să mănânce. Noi am inversat modelul, pentru că lumea vine ca să mănânce și apoi întreabă ce se poate face în zonă. Cred că asta oferă o oportunitate de dezvoltare pentru alte afaceri în jurul nostru”.
Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU