Grecii din Constanța sărbătoresc Ziua Națională a Greciei, marcată anual pe 25 martie. Această zi importantă comemorează declanșarea Războiului de Independență al Greciei din 1821, cunoscut și ca Revoluția Greacă (Elliniki Epanastasi). Sub deviza “Libertate sau moarte”, această zi marchează o bătălie greu câștigată și peste 200 de ani de libertate continuă a Greciei.
De la anticul Tomis, înființat de grecii milesieni în secolul VII î.Hr., până la Constanța de astăzi, istoria consemnează o prezență continuă a locuitorilor de origine greacă pe acest colț de pământ dobrogean. Aceștia au creat și au fost prezenți în cele mai importante evenimente ale orașului, contribuind la progresul și civilizația urbei și locuitorilor săi.
Grecii din Constanța sărbătoresc Ziua Națională a Greciei
În fiecare an, Ziua Națională a Greciei și Buna Vestire sunt sărbătorite de Comunitatea Elenă Elpis Constanța. Acestea reprezintă un minunat prilej de mândrie și sărbătoare pentru toți grecii și cei ce-i simt aproape, un prilej de celebrare a curajului și sacrificiului.
„Cum au reuşit grecii să se ridice şi să meargă mai departe? Prin cântec, joc, voie bună la care noi, Comunitatea Elenă Elpis vă indemnăm de fiecare dată, mulțumindu-vă deopotrivă că sunteți alături de noi, mereu în număr atât de mare”, transmit organizatorii.
În Constanța, Comunitatea Elenă Elpis va sărbători acest eveniment sâmbătă, 30 martie, împreună cu Uniunea Elenă din România, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța. Programul evenimentului include un Tedeum de pomenire la Biserica Greacă Methamorphosis (Schimbarea la Față) la ora 12:00 și un spectacol la Centrul Multicultural Jean Constantin de pe Bulevardul Ferdinand (fostul cinematograf Republica) la ora 18:00.
Spectacolul va include prezența pe scenă a ansamblurilor Elpis, Asteria al Uniunii Elene din România, binecunoscutul Florian Jurcă, Antik Project, Elenis Band și Sirtaki Band Leonidas, precum și vernisajul expoziției de artă plastică “Mythoplasies-Mituri” ce prezintă lucrări realizate în Grecia 2021-2023 de către artistul plastic Gabriel Grama.
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Citește și: Balaurul Dobrogean: 10 adevăruri neștiute despre cel mai impozant șarpe din România