Litoral, 9 luni pe an? Cum poate fi lungit sezonul în Destinația Mamaia Constanța VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read
Litoral, 9 luni pe an. Cum poate fi lungit sezonul în Destinația Mamaia Constanța

Litoral, 9 luni pe an, a fost una dintre temele discutate la evenimentul „Vin la Mare”, organizat în stațiune. Provocarea fost lansată de investitorul Dragoș Anastasiu și preluată de către George Măndilă, președintele OMD Mamaia Constanța.

Stațiunea Mamaia, una dintre perlele litoralului românesc, se pregătește să devină o destinație turistică activă pe tot parcursul anului. Ambițiile sunt mari și includ atât dezvoltarea infrastructurii cât și extinderea sezonului turistic. Investițiile semnificative și strategiile bine puse la punct sunt esențiale pentru atingerea acestor obiective, consideră Măndilă.

Litoral, 9 luni pe an? Cum poate fi lungit sezonul în Destinația Mamaia Constanța VIDEO

George Măndilă, președintele OMD Mamaia Constanța, a subliniat importanța investițiilor de cinci stele pentru atragerea turiștilor pe tot parcursul anului. „Știm că investițiile de 5 stele în anumite <oaze> din stațiunea Mamaia pot genera business 12 luni pe an”, a spus Măndilă. Acesta a explicat că scopul principal este de a transforma Mamaia într-o destinație turistică permanentă, chiar dacă acest obiectiv nu poate fi atins pe întreaga întindere a stațiunii. „Anumite porțiuni pot funcționa, fiindcă dacă noi le vom da instrumentele juridice potrivite, patronii vor.”

Investiții și obiective strategice

Planurile de dezvoltare includ revitalizarea Piațetei Cazino, un punct central al stațiunii. „Dorim să revitalizăm Piațeta Cazino, care dintotdeauna a fost punctul zero, punctul central al activității în stațiunea Mamaia,” a explicat Măndilă. De asemenea, se dorește crearea unui nou punct de atracție, în zona Rex, pentru a oferi mai multe oportunități turistice și hotelurilor din nordul stațiunii.

Pentru a atinge aceste obiective, este necesar un plan urbanistic zonal bine gândit. „Planul Urbanistic Zonal al Stațiunii Mamaia va trebui să rezolve doleanțele hotelierilor,” a adăugat Măndilă.

Creștere graduală și provocări financiare

George Măndilă a menționat și angajamentul de a extinde sezonul turistic până la 1 octombrie. „În 2030 vom putea vorbi de clasicul 1 mai – 1 octombrie. Este un angajament semnat la Ministerul Turismului”. Totuși, acest obiectiv nu este ușor de atins din cauza resurselor financiare limitate. „Lucrăm cu un buget extrem de limitat și nu se întrevăd speranțe că acest buget să crească. Doar dacă crește numărul de turiști”.

Măndilă a evidențiat și importanța unei bune colaborări cu municipalitatea și alte autorități pentru a asigura succesul acestor inițiative. „Noi nu avem puteri reale în administrația de zi cu zi a Stațiunii Mamaia, noi suntem totuși un ONG. De aceea, aici este foarte importantă municipalitatea cu tot ceea ce face stațiunea Mamaia”.

Necesitatea unui sezon turistic extins

Investitorul în turism Dragoș Anastasiu a subliniat importanța unui sezon turistic extins, pentru succesul litoralului românesc. „Până când nu o să avem un sezon de minim 9 luni n-o să facem treabă”, a spus Anastasiu. Acesta a argumentat că pentru a atrage și menține angajați calificați, este esențială stabilitatea locurilor de muncă pe o perioadă mai lungă de timp.

Anastasiu a evidențiat și necesitatea atragerii turiștilor străini, pentru a susține un sezon turistic mai lung. „Fără turiști străini, nu avem cum să facem în România, pe litoral, sezon de 9 luni”, a explicat acesta. În special, a menționat potențialul turiștilor seniori din țări precum Germania, care sunt mai puțin dependenți de condițiile meteorologice ideale.

Viziune și implementare

Anastasiu a accentuat necesitatea unei viziuni clare și a unei bune planificări pentru a realiza aceste obiective. „Trebuie să avem sezon cu echipe stabile pe tot anul”, a spus el. De asemenea, a evidențiat importanța managementului de proiect eficient pentru a implementa aceste planuri. „Singura șansă este să vină de la OMD. Motorul este mereu OMD-ul, Primăria și Consiliul Județean”.

În concluzie, viitorul turismului în Mamaia depinde de capacitatea de a atrage investiții, de a extinde sezonul turistic și de a implementa o strategie clară și coerentă. Cu o planificare adecvată și o colaborare eficientă între toate părțile implicate, Mamaia poate deveni o destinație turistică de succes pe tot parcursul anului.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu