Meșteșug popular la Constanța: „Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
2 Min Read

Muzeul de Artă Populară Constanța organizează cea de-a doua ediție a proiectului cultural „Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, care are ca scop păstrarea și promovarea unui meșteșug tradițional românesc.

📜 Originea tradiției

Încondeierea ouălor este un obicei menționat pentru prima dată în jurul anului 1700 de către Antonio Maria Del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Se spune că femeile valahe excelau în această artă.

🎭 Chișiță și ceară. Atelierele de încondeiere

Evenimentul include șase sesiuni de ateliere interactive, susținute de meșterul popular Fervonia Ciortan. Elevii, profesorii și publicul larg sunt invitați să descopere tehnicile tradiționale de decorare a ouălor pascale.

Tehnica de încondeiere se va face cu modele decorative trasate cu ceară de albine cu un instrument denumit „chișiță”.

🎯 Zile dedicate tradițiilor

Încondeierea ouălor nu este doar o tradiție plină de semnificație, ci și un prilej de a aduce împreună familia și prietenii. Fiecare culoare și motiv are o poveste, iar prin acest obicei, se păstrează vie legătura cu trecutul și cu tradițiile noastre. Fiecare ou încondeiat este un simbol al renașterii și al speranței.

Evenimentul se va desfășura în două etape:

📌 Ziua: Vineri, 4 aprilie

⏰ Orele: 10:00 – 12:00 și 13:00 – 15:00

📌 Săptămâna 07 – 11 aprilie

⏰ Orele: 10:00 – 12:00 și 13:00 – 15:00

Evenimentul va fi găzduit de:

📌 Muzeul de Artă Populară Constanța

Înscriere și contact:

📢 Taxa de participare este de 30 RON, însă locurile sunt limitate. Înscrierile se fac prin:

📧 Email: muzeuetno@yahoo.com

📞 Telefon: 0241/616133

Evenimentul unic va cuceri inimile celor prezenți, reîntorcându-i la tradiție, sens și origini. Oferind o călătorie emoționantă în lumea obiceiurilor noastre românești, va aduce în prim-plan esența valorilor străvechi și magia autentică a sărbătorilor. Un moment de neuitat, care va încuraja reconectarea cu rădăcinile noastre culturale și cu frumusețea tradițiilor ce ne definesc.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu