O baladă dobrogeană străveche ne povesteşte despre Peștera lui Zdrelea Haiducul, spaima turcilor. Zdrelea Viteazul conducea o ceată de haiduci ce îşi găsise adăpost într-o peşteră de lângă satul Cerchezu. Locul e în sudul judeţului Constanţa, aproape de graniţa cu Bulgaria.
Legenda spune că românii aceştia viteji, ce se răzvrătiseră împotriva stăpânirii turceşti, erau conduşi de Zdrelea Viteazul. Despre el şi despre luptătorii lui curajoşi mai cântă încă seara la foc unii dintre bătrâni:
„Zdrelea ici, Zdrelea colea/
Zdrelea trece Dunărea/
Cu trei cai alăturea/
Unu-i roşu ca focu/
Unu-i negru ca corbu/
Unu-i galben pe spinare/
Pe el îi Zdrelea călare/
Zdrelea şi cu Mărunţelu/
Dascălu şi Cimpoielu/”
Banda de haiduci îi jefuia pe cei bogaţi şi toate trăsurile care mergeau spre Istanbul pentru a-i duce Sultanului biruri şi taxe luate de la valahi.
Povestea ne spune că ceata lui Zdrelea avea o predilecție pentru ostaşii turci, cunoscuți pentru multe omoruri, violuri şi jafuri la care se dedau în satele de valahi.
Peștera lui Zdrelea Haiducul, spaima turcilor
Haiducii îi ucideau până la unul pe aceşti soldaţi, în frunte cu căpeteniile lor. Cînd Înalta Poartă trimitea oșteni să îi prindă pe Zdrelea şi ai lui, aceştia se ascundeau într-o peşteră ascunsă, despre care puţini ştiau unde se află.
Dar într-o zi, poate din întâmplare, poate prin trădare, turcii aflară locul de adăpost. Ienicerii se temeau să intre în peşteră, aşa că mai bine o zidiră, siguri că haiducii români îşi vor găsi astfel sfârşitul.
După ce plecară însă otomanii, ţăranii din satele din jur se anunțară unul pe altul şi merseră în număr mare la Grotă, sparseră zidurile şi îi scăpară şi pe Zdrelea, şi pe Mărunţelu, şi pe toţi ceilalţi gealați.
Ce făcură haiducii după acea întâmplare, bătrânii din Cerchezu nu mai ştiu să ne spune. Poate că au continuat să facă ce știau ei mai bine și au prădat alte și alte trăsuri pline cu bani, trimise la Istanbul de către conducători valahi prea temători sau prea supuși din fire, ca să îndrăznească a se lupta cu marea armată a Sultanului.
Acest articol are ca punct de pornire un text din fascinanta colecție de cărți Poveștile Mării Negre ale scriitorului dobrogean Cristian Cealera.
Puteți comanda Poveștile de aici.