Uneori istoria poate părea plictisitoare, mai ales dacă este prezentată într-un mod monoton sau fără context. Unele lecții de istorie se concentrează prea mult pe date și detalii, fără să ofere o perspectivă mai largă, sau o întelegere mai profundă a contextului și a semnificației evenimentelor. Acest lucru au avut în minte și cei din echipa proiectului cultural “Istorii pontice în benzi desenate – Tomis”, din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa,, o lucrare ce reprezintă o premieră pentru Dobrogea, dar şi pentru România. Volumul prezintă în linie cronologică zece episoade din istoria orașului Tomis, astăzi Constanța, începând cu legenda întemeierii orașului (mitul Argonauților și al Lânii de Aur) și până în zilele noastre, accentul fiind pus însă pe epoca antică. Cel care ne călăuzește de-a lungul acestei imaginare călătorii este nimeni altul decât poetul latin Publius Ovidius Naso, spirit protector al urbei vest-pontice. Cărțile cu benzi desenate sunt o modalitate distractivă pentru copii de a învăța despre istorie. Iar volumul de față prezintă povești istorice într-un mod accesibil și atractiv pentru copii, prin intermediul imaginilor și dialogurilor din benzi desenate. Astfel, copiii ajung să își cunoască trecutul și să își dezvolte respectul față de acesta.
Volumul, parte dintr-un proiect amplu, cu activități, expoziţii indoor şi outdoor și ateliere de bandă desenată pentru copii și adolescenți
Lansarea acestei cărți a reprezentat episodul final al unui amplu proiect cultural cu finanțare nerambursabilă AFCN P1943/04.07.2022 „Istorii pontice în benzi desenate”, Aria tematică: Arte vizuale, Sesiunea II/2022, derulat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), împreună cu partenerii săi, în perioada iulie – noiembrie 2022. Acest proiect a constat într-o serie de ample activități, de la expoziţii indoor şi outdoor, la întâlniri cu autori celebri de benzi desenate, ateliere de bandă desenată pentru copii și adolescenți, lansări de noi publicaţii.
Echipa proiectului cultural “Istorii pontice în benzi desenate” a fost compusă din următorii: Aurel Constantin Mototolea – coordonator proiect cultural, Delia Roxana Cornea – coordonator proiect editorial, Cristian Cealera – documentare și scenariu, Adrian Marian Filip – responsabil financiar, Octav Ungureanu – coordonator grafic. Volumul este semnat de către următorii autori: Cristian Cealera (angajat MINAC) – documentare istorică și scenariu, Octav Ungureanu – adaptare scenariu, coordonator și ilustrator, Alexandru Ciubotariu, Ștefan Buturugă, Bogdan Buturugă – ilustratori, Daniel Trăistaru – colorist.
Managerul MINAC: Orașul Constanța este cea mai veche așezare urbană, cu o existență neîntreruptă de peste 2500 de ani
În cadrul lansării, directorul MINAC, Aurel-Constantin Mototolea a declarat că istoria se poate învăța și altfel decât din manualele școlare: „Această carte este o altă manieră de a păstra istoria. Este o altă modalitate de a aduce în prezent ceea ce a fost în trecut pe aceste meleaguri. Este un prim volum ce vorbește despre istoria Tomisului”. În deschiderea volumului de față, managerul Muzeului a mai declarat: ”De ce Istorii Pontice? Pentru că orașul Constanța, anticul Tomis, este cea mai veche așezare urbană în funcțiune de pe teritoriul actualei Românii, cu o existență neîntreruptă de peste 2500 de ani și care a cunoscut de-a lungul secolelor o alternanță și o suprapunere de culturi și civilizații. Sondând în timp până în perioada de început a acestei vechi colonii milesiene, specialiștii muzeului nostru și-au propus să ofere publicului tânăr, și nu numai, o serie de informații istorice ce reflectă legendele nașterii orașului, legăturile și filiația sa cu civilizația greacă, precum și evoluția sa de-a lungul epocilor greacă, romană și romano-bizantină, considerate de maximă înflorire în cadrul perioadei antice”.
Tot despre acest proiect, muzeograful principal Delia Roxana-Cornea, a declarat: „Am încercat să ne focusăm mai mult pe publicul tânăr, pe segmentul de vârstă 10-25 de ani și să aducem în colaborare cu Muzeul mai multe școli și licee. Pare ușor un astfel de demers, dar nu este. Pentru că informația istorică trebuie mai întâi documentată și apoi verificată și transpusă într-un scenariu care să fie la fel, foarte bine documentat și să fie ușor de înțeles. Sperăm ca anul viitor, pe un alt proiect, să edităm un nou volum de bandă desenată, un proiect ce se va numi Istorii Comice în benzi desenate”.
Ilustratorul Octav Ungureanu a vorbit în cadrul evenimentului despre importanța abordării diferite a istoriei, dar și despre informațiile mai puțin știute pe care le vor descoperi cititorii în paginile acestui volum:
„Vreau să mulțumesc Muzeului de Istorie Constanța că a văzut potențial în bandă desenată pentru a spune istoria altfel. Atunci când pui istoria într-o formă vizuală îi convingi pe copii să aprecieze istoria și fără să își dea seama vor învăța lucruri cu plăcere. Eu sunt din București și nu știam atâtea lucruri despre Tomis. Știam că a fost o colonie grecească, dar cam atât. Sper că și cei ce vor citi volumul nostru vor descoperi lucruri pe care nu le cunosc și prin acest volum vor intra puțin în lumea necunoscută a Tomisului antic”.
Cristian Cealera: Acesta a fost încă un mod inedit de a aduce istoria Tomisului și a Dobrogei către publicul larg
Istoricul Cristian Cealera, cel care a făcut documentarea și a scris scenariul pentru acest volum, a vorbit despre pasiunea cu care a lucrat la această carte, cum a fost să lucreze la un astfel de proiect, dar și de ce este important ca acest proiect să fie continuat: „Am copilărit cu benzi desenate, am copilărit cu revista Cutezătorii, cu povestiri istorice. Am regretat mereu faptul că nu sunt bun la desen și nu m-am gândit că aș putea să fac parte dintr-un astfel de proiect. Iată că acum am primit această provocare. Ideea mi s-a părut extraordinară. Și cum poate unii dintre dumneavoastră știu, mie îmi place să scriu povești. Mai ales povești adevărate. Acesta a fost încă un mod inedit de a aduce istoria Tomisului și a Dobrogei către publicul larg. Publicul larg trebuie să cunoască cât de bogat este patrimoniul cultural istoric al acestui ținut și tinerii trebuie să învețe să prețuiască și să respecte toate aceste „pietre”, cum le spun unii, care ne înconjoară. Mi s-a părut prima oară foarte ușor. După care am realizat că este mult mai greu decât îmi închipuisem. Pentru că am vrut în primul rând să facem un produs de calitate. Am vrut ca lumea chiar să învețe istorie citind aceste benzi desenate. Este adevărat, există și licențe artistice. Ne-am mai permis să mai punem niște floricele. Ne-am permis să mai punem mustață și barbă unui ofițer roman de secol patru, în condițiile în care specialiștii știu că nu ar fi avut, dar, cu toate acestea, am mers pe o linie serioasă și eu cred că tinerii, elevii, pot învăța multe din acest volum. Este interesant că fiecare casetă a fost lucrată cu seriozitate. Mai exact, ne uitam la fotografii, ne uitam la imagini cu statui din acea perioadă. Așa s-a ajuns, într-un timp relativ scurt, în aproximativ 3 luni, s-a ajuns la acest produs. Sincer, l-am citit de câteva ori și mi-a plăcut de fiecare dată. Ceea ce mie nu prea mi se întâmplă. De obicei, după ce termin o carte, îmi dau seama că aș mai fi schimbat anumite lucruri. Desigur, și acest volum, mă gândesc că ar fi putut să aibă 80 de pagini. Sau 100 de pagini. Mai erau câteva povești care meritau spuse. Dar este un început, un început frumos și eu sper ca, așa cum spuneau și colegii mei, în următorii ani să edităm și alte volume similare. Mă bucur foarte mult că avem și recenzii de la specialiști în domeniu. Și aș vrea să îl menționez pe Adrian Cioroianu. Și istoric, și un împătimit al benzilor desenate, cât și pe Radu Oltean, cel ce este considerat cel mai bun ilustrator specializat pe reconstituire istorică”.
Cioroianu: Nu cred că cineva, în 40 de pagini, putea oferi mai mult!
Adrian Cioroianu, profesor universitar directorul bibliotecii Naționale a României
„Toți românii sunt îndrăgostiți de litoralul Mării Negre și de oamenii, meniurile, fructele sau vinurile Dobrogei – dar mai puțini cunosc și istoria acestor locuri. Aceasta era valabil până ieri(nr.data de lansare a volumului)- pentru că din acest moment Cristian Cealera (scenariu) și desenatorii Octav Ungureanu, Alexandru Ciubotariu, Ștefan și Bogdan Buturugă ne dau cel mai simpatic manual de
Istorie posibil, un album BD prin care (ghidați de poetul Ovidiu, desigur) vom descoperi incredibilul trecut al Dobrogei azi românești. Desen clar, umor la tot pasul, informație de calitate – nu cred că cineva, în 40 de pagini, putea oferi mai mult”!
Radu oltean autor, ilustrator reconstituire istorică
„Istoria nu este ușor de povestit. Mai ales copiilor și adolescenților. Iar în mod special Dobrogea are poate cea mai „stufoasă” istorie dintre toate teritoriile ce compun azi țara noastră. Una dintre cele mai bune soluții de a spune Istoria, este prin ilustrație. O bandă desenată care să treacă prin câteva momente reprezentative ale Istoriei Dobrogei în general și prin cea a Tomisului/Constanței în particular e o inițiativă excelentă. Rezultatul (o premieră la noi) este minunat! Păcat că știm prea puțin despre poveștile Constanței din Evul Mediu, fiindcă altfel sunt sigur că ar fi putut fi ilustrate câteva episoade foarte interesante și cu acțiunea în acele vremuri”.