Când, în anii 2000, satele României au început să se golească, mulți tineri plecând să își caute de lucru în țările din vestul Europei, Jurilovca nu a făcut excepție. Mai ales că pescuitul nu le-a mai oferit rușilor lipoveni veniturile din trecut. Oameni harnici, aceștia au plecat să lucreze pe salarii mai mari, în țări mai bogate.
De câțiva ani, tot mai mulți au început să se întoarcă și să își dezvolte diverse afaceri, în turism sau alte domenii.
Este și cazul lui Iulian Bîrsei și al unchiului său, Foca Roman.
Unchiul este un tâmplar desăvârșit, așa cum îl prezintă Iulian, marangoz cu experiență, care în urmă cu zeci de ani a inițiat construirea de bărci la Jurilovca, pentru flota de pescuit.
Iulian a deprins de la el și de la bunicul său pasiunea pentru lemn, pe care acum s-a decis să o transforme în afacere. A început într-un atelier închiriat, în satul Sălcioara, și își dorește să găsească finanțare pentru a-și deschide propriul atelier acasă, la Jurilovca.
Obiectele făurite de el poartă amprenta locului și sunt create din materiale naturale. Deocamdată clienții pot comanda produsele lui Iulian prin intermediul paginii de Facebook, dar tânărul visează ca acestea vor fi disponibile într-un viitor magazin în care să fie vândute mai multe produse locale din Jurilovca.
Un alt vis al lui Iulian este să construiască cu ajutorul unchiului său o barcă din lemn, așa cum se făceau ele odată, și să iasă cu aceasta pe Razelm, cel mai mare lac din România.