Am stat de vorbă despre rușii lipoveni din Slava Cercheză cu Paraschiva Bădescu, președinta comunității. Am vrut să înțelegem mai bine cum sunt acești oameni, ce îi diferențiază de noi și cum reușesc să își păstreze tradițiile strămoșești. De asemenea, am vrut să aflăm cum reușesc să împace tradiția cu schimbarea, mai ales în contextul în care în comunitate încep să vină turiști.
Legătura strânsă cu satul natal
„Aici ne-am născut, am crescut și am muncit. Viața noastră continuă aici, fiecare cum poate, dar încercăm să fim cât mai mult timp împreună”, spune Paraschiva Bădescu, fostă profesoară de limba și literatura rusă la școala gimnazială din localitate. Paraschiva a format grupe de copii pentru studierea limbii materne, la cererea părinților.
„De-a lungul anilor am avut mari satisfacții din partea copiilor noștri și a părinților acestora. Am participat la olimpiade de limba și literatura rusă, de istorie și tradiții, de religie, unde copiii noștri au obținut rezultate foarte bune. Oricine vrea să le vadă poate veni la școala noastră și să admire diplomele și premiile câștigate”, explică Paraschiva.
Rușii lipoveni din Slava Cercheză, între tradiție și schimbare
În ciuda trecerii timpului, tradițiile rămân la fel de importante pentru comunitatea din Slava Cercheză. „Obiceiurile au rămas până în ziua de astăzi, iar noi ne străduim să le transmitem tinerilor, copiilor noștri, ca să mai dăinuim vreo 300 de ani pe aceste meleaguri”, ne spune Paraschiva.
O particularitate a acestei comunități este locația acesteia, lângă pădure, spre deosebire de alte comunități de ruși lipoveni din Dobrogea, care s-au așezat pe malurile apelor. „Pădurea, codrii aceștia sunt mândria noastră, sunt păduri de tei și de stejar. Ne mândrim cu frumusețea locului și încercăm să păstrăm această minune a lui Dumnezeu și a naturii”, adaugă ea.
O comunitate harnică și ospitalieră
Oamenii din Slava Cercheză sunt recunoscuți pentru hărnicia și ospitalitatea lor. „Sunt oameni harnici, gospodari, primitori și știu să se veselească în diferite momente ale vieții. Se ajută reciproc și nu îmi imaginez că aș fi putut să îmi aleg alt loc pe pământul acesta ca să rămân. Doar aici este casa mea”, mărturisește Paraschiva.
Atragerea turiștilor și dezvoltarea turistică
Comunitatea rușilor lipoveni din Slava Cercheză vede un potențial uriaș în atragerea turiștilor. „Ne-am dorit de mult acest lucru. E adevărat că nu s-a dezvoltat mult, ca alte localități precum Sarichioi sau Jurilovca, dar și la noi au început să apară întreprinzători care construiesc pensiuni și puncte gastronomice locale. Zona este foarte frumoasă și merită să fie cunoscută și vizitată de cât mai mulți oameni. Avem foarte mulți oameni care își achiziționează gospodării și locuri de casă aici pentru că le place zona și ceea ce se întâmplă aici la noi”, adaugă ea.
Conservatori sau doar buni păstrători ai tradițiilor?
Despre rușii lipoveni se spune că sunt conservatori, însă Paraschiva explică: „Conservator este doar un lucru important pentru noi, pentru rușii lipoveni. Păstrarea credinței de rit ortodox vechi, tradițiile și obiceiurile. Viața modernă își spune cuvântul, pentru că se modernizează casele, copiii pleacă la școli, avem foarte mulți studenți. Deci, nu suntem conservatori, suntem doar iubitori și păstrători de tradiții și obiceiuri și a credinței strămoșești”.
Mihai Răzvan ROTARU, Viviana ROTARU