Sarcofagul misterios din Babadag este un obiectiv turistic de neratat, dacă te afli în județul Tulcea. Întreg orașul Babadag, este de altfel, învăluit în povești orientale, ca în celebrele 1001 și una de nopți.
Sarcofagul la care ne referim este mausoleul din marmură al unui erou legendar, pe nume Sari Saltuk Baba (sau Dede, după alte surse).
Sari Saltuk Baba Dede este considerat conducătorul celor 10.000 de familii de turci selgiukizi care au migrat în Dobrogea în două valuri, în 1263 și 1278 și au întemeiat orașul Babadag, denumit în onoarea sa. Acesta a condus comunitatea până la trecerea sa în neființă, în 1304.
Se pare că decizia construirii acestui monument a fost luată de sultanul Bayazid al II-lea Veli, care a vizitat Babadagul. Era anul 1484, iar sultanul se afla în timpul campaniei militare împotriva lui Ștefan cel Mare. Campanie care a dus la cucerirea Chiliei și Cetății Albe. Se spune că sultanul l-a visat pe Sari Saltuk Baba, care îi cerea ca trupul său să fie scos dintre gunoaiele în care ajunsese și să fie îngropat la loc de cinste.
Atunci, sultanul a ordonat construirea mausoleului în memoria lui Sari Saltuk Baba Dede, care a devenit rapid un loc de pelerinaj. Mormântul a fost vizitat de numeroși sultani aflați în trecere prin Babadag, datorită frecventelor expediții militare îndreptate împotriva Moldovei, Poloniei sau Rusiei.
Lângă mausoleu, inițial, se găseau o geamie (Ulu Cami) și o baie turcească, ambele ctitorite de sultanul Bayazid al II-lea.
Mausoleul și geamia au constituit nucleul unui centru monastic, cunoscut sub denumirea de tekke. Cu trecerea timpului, aceste construcții s-au dărâmat. Urmele lor erau vizibile în peisajul orașului în anul 1919.
Cum poate fi vizitat sarcofagul misterios din Babadag
Monumentul care poate fi făzut astăzi nu este cel original, fiind probabil construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea, după asediile rusești din anii 1771, 1773 și 1778, care au transformat Babadagul într-o ruină.
Mausoleul a fost restaurat în perioada 2004-2007 și este situat pe strada Măcin nr. 11. Pentru a-l vizita, vă recomandăm să luați legătura cu câteva zile înainte cu Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Babadag (CNIPT).
Mausoleul lui Sari Saltuc Baba este considerat unul dintre locurile sacre ale islamului și nu numai.
Iată ce ne-a povestit despre acest obiectiv turistic din Babadag, Viorel Crețu, ghid turistic la CNIPT.
„Ne aflăm într-unul dintre locurile sacre ale islamului, dar nu numai. Sari Saltuk Baba este considerat întemeietorul orașului Babadag. Spun întemeietor, pentru că deși nu sunt documente care să ateste că el ar fi fost cel care a pus piatra de hotar a localității, acest loc este unanim acceptat ca fiind locul în care el și-a găsit odihnă.
Sari Saltuk Baba fost un faimos gânditor turc și un propovăduitor al religiei musulmane. Se zice că a fost trimis pe aceste meleaguri tocmai cu scopul de a propovădui Islamul.
E drept că el a trecut prin mai multe locuri, inclusiv prin Crimeea, prin Ucraina, unii spun că ar fi ajuns tocmai în Polonia. Însă, este acceptat faptul că ulterior s-a întors la Babadag. Și aici, pe aceste locuri, și-a găsit odihna.
Cum a fost descoperit acest loc? Sunt câteva legende, prima legată de Koium Baba, un cioban legendar care cobora cu oile la un izvor din zonă și a observat că animalele ocoleau acest loc. Iar conform credinței islamice, oile nu calcă peste locurile sfinte”.
Visul sultanului
„Koium Baba a săpat și a descoperit sarcofagul. Totuși, ulterior, locul a fost dat uitării și a fost redescoperit cu prilejul vizitei lui Baiazid la Babadag. Legenda spune că Sari Saltuk Baba i-a apărut în vis sultanului și i-a spus că este îngropat în acest loc.
Loc care, din păcate, devenise ca un fel de loc de depozitare a gunoiului. Eroul i-a cerut sultanului să-l elibereze de aceste gunoaie și să-i scoată sarcofagul la lumină.
Interesant este că și un comandant de oști de-al lui Baiazid a avut exact același vis, în aceeași noapte.
A doua zi, Baiazid a dat ordin și locul a fost eliberat de gunoaie. Așa a fost descoperit sarcofagul de marmură cu inscripția care atesta că Sari Saltuk Baba este îngropat aici.
Imediat, Baiazid a dat ordin de ridicare a mausoleului. Mai mult decât atât, lângă mausoleu au fost construite inclusiv o geamie și o mănăstire. Deci locul devenise un fel de centru spiritual al așezării de la vremea respectivă”.
Un model de bună conviețuire între musulmani și creștini
„Eu cred că buna conviețuire care există de secole între turci și români, cei de credință musulmană și cei de credință creștină, i se datorează în foarte mare măsură lui Sari Saltuk Baba. Acesta, dincolo de a fi un învățat și un om care a și făcut minuni, a fost un om extraordinar de bun, un om iubit și apreciat de foarte multă lume.
Avea un talent de a aduna oamenii lângă el. Există o legendă că a reușit cu o simplă sabie de lemn să despice în două un copac pe care nu puteau să-l înconjoare cu brațele patru oameni.
Când se apropia de ceasul morții, se pare că așa cum la noi la creștini se spune că sunt călugări care își pot prevedea moartea, el ar fi spus că după ce va muri, osemintele lui vor fi disputate de șapte regi.
Și, într-adevăr, a existat o dispută între cei care spuneau că osemintele lui ar fi ba în Turcia, ba în Albania, Bulgaria, România, Ucraina și așa mai departe. Astăzi este unanim recunoscut că el își odihnește somnul de veci aici, în sarcofagul misterios din Babadag”.
Mihai Răzvan ROTARU