Soluții pentru atragerea turiștilor străini pe litoral by Dragoș Anastasiu VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
5 Min Read
Soluții pentru atragerea turiștilor străini pe litoral by Dragoș Anastasiu

Soluții pentru atragerea turiștilor străini pe litoral a fost una dintre temele abordate de Dragoș Anastasiu, investitor în turism, la evenimentul „Vin la Mare”. Acesta a subliniat importanța unei viziuni coerente pentru extinderea sezonului turistic pe litoralul românesc la nouă luni. Anastasiu a detaliat cum o strategie bine gândită poate transforma litoralul românesc într-o destinație atractivă pentru turiștii străini.

Implicarea turiștilor străini în dezvoltarea litoralului

„Dacă vrem turism de nouă luni pe litoral, vorbim de turiști străini”, a afirmat Anastasiu. O soluție esențială este introducerea unei taxe hoteliere aplicate direct turiștilor. „Vorbim de taxa hotelieră, nu luăm de la operatori, o luăm de la turiști. Nu de la operator, deci putem să o mărim”. Acesta a subliniat că, pentru a atrage turiști străini, este crucial să le înțelegem nevoile și preferințele.

Lecții de la litoralul bulgăresc

Anastasiu a oferit exemplul litoralului bulgăresc, unde autoritățile au colaborat strâns cu parteneri externi pentru a dezvolta turismul. „Așa au făcut bulgarii. Despre litoralul bulgăresc se spune că acolo au investit nemții. E fals! N-au investit nemţii, dar bulgarii i-au întrebat pe nemți ce trebuie să facă. N-au avut orgoliile noastre. Au întrebat ce trebuie să facă pentru a aduce turiști străini. Și ce au făcut nemții la momentul ăla, și au încercat și în România, fără succes, este că au finanțat aceste dezvoltări.

<Tu ai nevoie de o piscină acoperită? Te costă 500.000 euro și nu ai banii? Îți dau eu în avans banii ăștia>. ”. Această abordare a inclus finanțarea proiectelor necesare pentru a îmbunătăți infrastructura turistică, atrăgând astfel turiști din Germania.

Soluții pentru atragerea turiștilor străini pe litoral

Un alt punct esențial menționat de Anastasiu este importanța unei strategii integrate pentru promovarea litoralului românesc. „Degeaba te duci la târg dacă nu faci complementar 10 mișcări. Adică să vorbești cu tur-operatorii din țara respectivă, să vorbești cu agențiile de turism din țara respectivă, să faci PR acolo, să faci influencing acolo, să vorbești cu toți transportatorii de acolo și așa mai departe. Noi am făcut de fiecare dată doar câte ceva. Deci am avut transport din Germania, dar nu am făcut publicitate în Germania. Când ne-am apucat să facem publicitate în Germania, am scos transportul. Când am făcut și asta, n-am vorbit cu tour operatorii”.



Reconfigurarea urbanistică a stațiunii Mamaia

Problemele de urbanism din Mamaia au fost, de asemenea, discutate. „S-a transformat Mamaia într-un fel de cartier de locuit. Părerea mea că e greșit”. Anastasiu a sugerat că, pentru a revigora stațiunea, ar trebui să se ia în considerare reconfigurarea spațiilor existente, inclusiv demolarea clădirilor vechi și crearea de spații verzi.

„Avem o serie întreagă de hoteluri de făcute prin ani 60 – 70, cu camere de tip cutii de chibrituri, care se târâie de 60 de ani. Cu două stele, mai vin pensionarii din România, le țin două luni deschise și așa mai departe. Dacă există o viziune, inclusiv una pe urbanism, să se spună așa: În primul rând, în Mamaia nu se mai construiește nici o cameră de hotel. Entertaiment, cât vreți? Camere de hotel nu, pentru că avem. Dacă vrei să construiești, foarte bine, înțelege-te cu proprietarul unui hotel vechi cu camere de tip cutii de chibrit, cumpără-l și demolează-l. Nu se poate altfel, deci nu putem să mergem într-o combinație de 1970 pe care vrem să o vindem în 2025. Nu merge.”.

Rolul crucial al leadership-ului

Pentru a realiza aceste schimbări, este nevoie de un leadership puternic. Anastasiu a menționat că Primăria, în colaborare cu operatorii din turism, trebuie să joace un rol central în dezvoltarea unei strategii clare. „Trebuie să fie OMD-ul, unde Primăria trebuie să fie aliniată, adică împreună cu operatori”.

În concluzie, Dragoș Anastasiu a prezentat o viziune detaliată pentru revitalizarea turismului pe litoralul românesc. Prin implicarea turiștilor străini, adoptarea unor strategii integrate și o reconfigurare urbanistică adecvată, litoralul românesc poate deveni o destinație turistică de top pentru nouă luni pe an.

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu