În România, transportul alternativ este o provocare zilnică. Fie că vrei să mergi cu bicicleta sau cu autobuzul, trebuie să ai nervi de oțel, o hartă mentală a tuturor gropilor din oraș și un plan de rezervă pentru momentele în care totul întârzie.
Pistele de biciclete apar și dispar între borduri, capace de canalizare sau mașini parcate ilegal. Iar transportul public este, de multe ori, un test de răbdare și noroc.
În Norvegia, într-un oraș situat mult mai la nord decât… Constanța, să zicem, oamenii pedalează liniștiți pe asfalt încălzit, chiar și la -20°C.
Autostradă încălzită pentru biciclete la -20°C. Noi ce scuză mai avem?
Orașul norvegian Trondheim a devenit primul din lume, care a construit o „autostradă pentru biciclete” cu asfalt încălzit. Apa caldă circulă prin țevi sub pistă, menținând traseul curat de gheață și zăpadă, chiar și la temperaturi extreme.
Astfel, oamenii pot merge cu bicicleta tot anul. Proiectul folosește energia și arată cum tehnologia poate ajuta orașele să fie mai prietenoase cu mediul.
Noi… suntem luați pe nepregătite la primii fulgi de nea.
Avem cu ce să ne lăudăm – Gropi și borduri pentru sport extrem
În timp ce alte țări își folosesc inovația pentru a face loc tot mai mult transportului în comun sau bicicletelor chiar și pe timp de iarnă, în România provocarea rămâne aceeași: cum să eviți o groapă adâncă și o gură de canalizare montată mult peste nivelul asfaltului?
Tehnologia nu trebuie să fie un moft, ci o formă de respect și pentru români
În România, sănătatea și tehnologia sunt doar cuvinte frumoase, lăsate să plutească în aer… exact ca aerul îmbâcsit din marile orașe.
Inspirație pentru Dobrogea: Se poate și la noi?
Dobrogea, o regiune frumoasă și diversificată, are un potențial fantastic de a promova transportul ecologic prin piste de biciclete și un sistem de transport public eficient. În Dobrogea, unde distanțele între localități pot fi mari, dar un transport public bine pus la punct, ar putea ajuta la conectarea comunităților și ar face mai ușor, curat și ecologic, accesul la locuri de muncă, școli și servicii.Imaginați-vă piste de biciclete sigure și bine marcate care să conecteze Constanța de Mamaia – Năvodari sau Vama Veche.
Putem urma modelele de transport din afară? Suntem noi capabili să ne schimbăm stilul de viață sau ne vom mulțumi cu plimbările făcute cu mașinile personale, în coloană, pentru că e mai comod?
Vrem să auzim și părerea ta!

Sursa info și foto: PAGINA FACEBOOK – Stiai ca?