Stridii în Marea Neagră, după un secol de absență

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read
FIFISH 4K Camera

🎯 Un experiment inovator reintroduce stridia pe litoralul românesc al Mării Negre! Proiectul este desfășurat de specialiștii Departamentului de Ecologie și Biologie Marină la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” INCDM.

Stridiile nu au mai fost observate de aproape 100 de ani în apele costiere românești. Motivul? Apariția melcului invaziv Rapana venosa precum și diverși factori de mediu, care au afectat populația de stridii.

Din laborator – în apele Mării Negre

🦪 Materialul biologic (stridia) a fost studiat și adaptat la salinitatea scăzută a regiunii Mării Negre. Echipa de cercetători a testat diverse culturi de fitoplancton produse „in-house”, hrănind stridiile pentru a le asigura o dezvoltare corespunzătoare. De asemenea, au fost realizate teste pentru a verifica cum pot supraviețui și cum se pot dezvolta în condițiile unice ale apei din Marea Neagră.

🌊 După adaptarea în laborator, stridiile au fost transferate cu succes în mare, într-un sistem special de cuști. În vara anului tracut, proiectul a trecut la urmatoarea etapă, iar monitorizarea constantă a stridiilor în mediul natural, a început.

Monitorizare constantă și provocări

📊 Echipa de specialiști realizează expediții periodice pentru verificarea instalației-pilot tip long-line destinată cultivării scoicilor în mare deschisă. În ciuda furtunilor puternice din decembrie, de exemplu, instalația a rezistat, dar principala problemă a fost repoziționarea unei ancore.

Stridiile au avut un ritm de creștere excelent, cu mortalități foarte reduse, iar în prezent sunt testate cuști circulare multi-etajate pentru comparație cu sistemul Hexcyl.

Stridiile – un real succes! Au dimensiunea potrivită pentru a fi vândute

💡 Chiar dacă apele Mării Negre au fost mai reci decât în mod normal, stridiile au ajuns la calibrul 5 (30-45g), pregătite pentru vânzare! De asemenea, conținutul mare de carne (18-21%) arată că zona este perfectă pentru creșterea tuturor tipurilor de scoici filtratoare!

🛑 Proiectul reprezintă un pas important pentru revitalizarea ecosistemului Mării Negre și demonstrează cum știința poate aduce soluții pentru protejarea mediului. Reintroducerea stridiei în Marea Neagră este esențială pentru refacerea echilibrului ecologic al regiunii.

Stridiile vor ajuta la restaurarea diversității marine, creând un mediu mai sănătos pentru alte specii.

📢 Vrem să auzim și părerea ta!
Ai idei de subiecte, informații interesante sau povești care merită spuse?
💡 Scrie-ne pe dobrogea.explore@gmail.com sau lasă-ne un comentariu.
Ne place să lucrăm cu oameni curioși și implicați – poate următorul articol pornește chiar de la tine! 🔎

Foto Facebook – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină ,,Grigore Antipa” INCDM

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu