Tradiţii lipoveneşti la Ghindărești – Duminica Mironosiţelor FOTO-VIDEO

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
3 Min Read
Tradiţii lipoveneşti la Ghindărești - Duminica Mironosiţelor

Tradiţii lipoveneşti la Ghindărești – Duminica Mironosiţelor a fost prilejul pentru noi de a cunoaște mai bine cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din judeţul Constanţa.

„Duminica Mironosițelor reprezintă ziua femeii creștine, când se cinstesc femeile care au mers la mormântul lui Iisus pentru a-i unge trupul cu mir. Numele sărbătorii în lipovenește este <Jena Mironosița>.

Se sărbătorește în a treia duminică dupa Paște. Prima ediție a festivalului a avut loc anul trecut, chiar în ziua respectivă, în anul acesta s-a decalat, din diverse motive administrative. Însă organizatorii au decis să păstreze numele festivalului, pentru continuitate, chiar dacă nu a avut loc de sărbătoarea propriu-zisă (care a fost în mai)”, ne-a explicat Ioana Matei, de la Punctul Gastronomic Local „La Grisha”.

Tradiţii lipoveneşti la Ghindărești – Duminica Mironosiţelor

Ruşii lipoveni sunt oameni harnici şi credincioşi, care au ajuns în Dobrogea în secolul XVII, în urma unor persecuţii religioase. Ortodocși de rit vechi, lipovenii sunt foarte legați de biserică și de tradițiile străvechi, pe care le respectă cu sfințenie.

Comunitățile de ruși lipoveni din Dobrogea au trăit din agricultură și mai ales din pescuit. Odată cu împuținarea resursei de pește, mulți dintre tineri au plecat să își caute de lucru în Europa de Vest.

În ultimii ani, comunitățile lipovenești din județul Tulcea au început să atragă ca un magnet turiștii, cu cântecele lor, cu minunatele rețete din pește, cu satele lor având case vopsite în albastru și flori în fața porților.

În sate precum Jurilovca, Sarichioi sau așezările din zona umedă a Deltei Dunării s-au construit pensiuni și Puncte Gastronomice Locale (PGL) sau restaurante.

La Ghindărești, PGL-ul „La Grisha” a fost deschizător de drumuri

La Ghindărești, lucrurile nu au mers așa. Începutul a fost făcut târziu, în urmă cu vreo doi ani, de către un localnic, Grisha Matei și familia lui. Familia Matei și-a deschis un PGL cu minunate preparate din pește și apoi un magazin de unde pot fi cumpărate diverse produse locale.

Pe această structură incipientă, Primăria Ghindărești a început să organizeze Festivalul Mironosițelor, la care sunt prezenți producătorii locali și sunt invitați localnici dar și turiști.

Noi am participat la a doua ediție, organizată duminica trecută, pe un platou situat nu departe de Dunăre. Vă invităm să intrați în atmosfera de sărbătoare cu ajutorul fotografiilor și al clipului din acest articol.

Mihai Răzvan ROTARU

Viviana ROTARU

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu