Un prânz de peşte la Sarichioi, la Casa Filp. Așa am hotărât să ne petrecem duminica trecută, după ce am aflat că cea mai colorată pensiune din Sarichioi s-a deschis pentru noul sezon.
Casa Filip se află pe o stradă liniștită din Sarichioi (cum, de altfel, sunt toate în acest sat tradițional), nu departe de lacul Razelm, care se vede din curte.
Pensiunea a fost amenajată într-o casă tradițională lipovenească, recondiționată cu multă atenție la detalii. Totul e alb și albastru, casa e acoperită cu stuf, așa cum făceau lipovenii odinioară. Lemnăria păstrează decoraținile și simbolurile tradiționale, între care lotca cu velă (după cum ne-a explicat gazda noastră).
Totul strălucește de curățenie și prospețime, gazonul e impecabil. Impresia reconfortantă este că aici nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Simți că ești într-un loc în care celebra vorbă „Lasă, că merge și așa”, nu funcționează.
În curte e și un foișor de observare destul de înalt, de unde poți admira satul Sarichioi și Razelmul, lacul cel mai mare din România.
Un prânz de peşte la Sarichioi, la Casa Filip
La Casa Filip, alături de pensiune funcționează și un Punct Gastronomic Local – PGL (puteți afla mai multe despre PGL-urile din Dobrogea aici și aici.). Pe scurt, un PGL este o gospodărie unde poți mânca bunătăți gătite după rețete tradiționale, din ingrediente locale. La un PGL, meniul este fix și locurile sunt limitate. De aceea, trebuie să te documentezi despre meniul din ziua respectivă și să faci rezervare.
În ziua în care am fost noi s-au servit: icre și borș tradițional de pește, șalău la cuptor în sos de vin și lămâie, alături de legume la cuptor și legume fripte, iar la desert o prăjitură cu biscuiți, ornamentată cu căpșuni proaspete.
După masă, am stat de vorbă cu administratorul pensiunii, Alexandru Filip, despre activitățile pe care le pot face turiștii care vizitează Sarichioiul. Am aflat cât de importantă e mâncarea și ce rol joacă turismul în satul cu cei mai mulți ruși lipoveni din România.
„Weekendul trecut a fost primul prânz pe care l-am organizat (anul acesta – n.red). Și imediat după, luni, am avut și primul grup de turiști cazați aici, un grup de turiști din România și din Canada. Weekendul acesta am continuat cu prânzurile pescărești și ne bucurăm de o locație plină de oameni dornici să încerce din preparatele lipovenești.
Majoritatea vin din orașe precum Constanța, Galați, Brăila. Mă refer la prânzurile pescărești. Și combină cumva cu o vizită de sat, văd portul pescăresc din Sarichioi, ajung și la Cetatea Enisala, se mai plimbă pe ulițele din sat și, evident că iau masa la noi.
Ce mai poți mânca
Plecăm de la borșul tradițional de pește, care se face în mai multe feluri. Vorbim de storceac, vorbim de ciorba din perisoare de pește. Asta legat de ciorbe. Apoi avem crapul. Crapul poate fi gătit în saramură, poate fi gătit pe pat de varză, la cuptor. Avem șalăul, cum l-am gătit astăzi, în tavă la cuptor, în zeamă de lămâie și zeamă de vin cu legume, acestea din urmă gătite și la cuptor și pe plită. Și cu un sos de usturoi servit separat.
Vorbim de sturion, care poate fi gătit în saramură, cum l-am gătit weekendul trecut, dar și pe grill.
Deci sunt foarte multe preparate locale, preparate tradiționale, pe care noi încercăm să le punem în valoare. Dacă e să ne gândim la o particularitate a acestei zone, este cu siguranță gastronomia. Iar peștele definește gastronomia Dobrogei și a județului Tulcea, implicit. Și trebuie pus în valoare lucrul ăsta. Turiștii din colțurile țării vin în zona asta ca să mănânce pește și trebuie să-l mănânce bun, proaspăt, gătit așa cum trebuie gătit”.
Cum îți poți petrece timpul
„Mai ales în plin sezon, turiștii au foarte multe lucruri de făcut. Deseori ne întâlnim cu situația când turiștii rezervă două nopți și își dau seama că timpul nu e de ajuns să facă cât și-ar dori și revin a doua oară și stau 4, 5 chiar 6 – 7 nopți.
În primul rând vorbim de activitățile locale. Plimbarea cu lotca tradițională pe lac e una dintre cele mai apreciate. Turiștii se pot plimba și cu barca cu motor pe lac ori la Gura Portiței, sau traversează lacul și intră efectiv în Deltă, plecând din Sarichioi.
O experiență la fel de autentică este plimbarea cu o mașină de epocă, un jeep safari, în pădure la Enisala, cu un apus surprins acolo. E o experiență memorabilă. De asemenea, pot pescui chiar pe malul lacului sau în locurile special amenajate.
Și, evident, pot face excursii de o zi în Deltă, plecând din Tulcea sau din Murighiol. Dacă mai adăugăm și itinerarii cu mașina prin Dobrogea de Nord, la mănăstiri, la crame, la cetăți, deja agenda și programul turistului se umplu considerabil. Și n-o să le ajungă nici măcar o săptămână ca să se bucure de tot ce are mai frumos județul Tulcea”.
Sarichioiul și turismul lent
„Din nefericire, Sarichioi e ușor eclipsat de Jurilovca. Jurilovca și-a căpătat o notorietate turistică, pentru că acolo s-au întâmplat diverse lucruri. Aici există un decalaj între cele două sate și cred că Sarichioiul este încă departe de a-și fi atins potențialul. Și cred în egală măsură că poate fi mult peste Jurilovca.
Pentru că vorbim de o comună mare, vorbim de o comună cu cinci sate, fiecare sat are specificul lui. Avem ieșire direct la lac, practic ai întinderea mare de apă în fața ochilor. Mie mi se pare că Sarichioiul poate fi mult peste ce se întâmplă astăzi și pentru a ajunge acolo e nevoie de o viziune nouă. O viziune care să definească produsul turistic Sarichioi.
E nevoie de o strategie de marketing, astfel încât la Sarichioi să vină, nu mulți turiști, nu e nevoie de mulți turiști, ci e nevoie de puțini, dar foarte buni. Cei care să vină să stea aici, să înnopteze mult, să descopere într-un ritm lent satul și tot ce are de oferit. Sarichioi se pretează mult mai mult la turismul lent”, a spus Alexandru Filip.