Grădina Rozefir din Poarta Albă (județul Constanța) a găzduit ieri un eveniment de excepție dedicat femeilor antreprenor din mediul rural, organizat de Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri (PNFAIMM). Evenimentul a reunit 45 de participante, femei de afaceri din diverse domenii, reprezentanți ai administrațiilor locale, precum și personalități din sfera economică a județului Constanța.
Printre invitați s-au numărat Ruxandra Serescu, directorul general al Camerei de Comerț Constanța și Iulia Antonia Bruchental, Director Executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Constanța. Evenimentul a inclus paneluri de discuții, activități de networking, momente artistice și degustare de vinuri și a oferit o platformă de schimb de idei și bune practici pentru antreprenorii din mediul rural.
Elena Coandă, gazda evenimentului și președinta PNFAIMM, a declarat: „Este un eveniment al Patronatului Național al Femeilor de Afaceri în care încercăm să sărbătorim în avans Ziua Națională a femeii antreprenor din mediul rural. Sărbătoarea este marcată în România pe 15 octombrie, dar am decis să organizăm acest eveniment la sfârșit de septembrie din cauza condițiilor meteorologice. Sunt doamne antreprenor din diverse domenii de activitate, agricultură, magazine din mediul rural, colegii de la Patronat, cu afaceri în consultanță, construcții, arhitectură și alte domenii”.
O zi – pilot pentru o tradiție națională
Grădina Rozefir, plantația de trandafiri deținută de Elena Coandă, a fost locul perfect pentru desfășurarea acestui eveniment. În alocuțiunea sa, Elena Coandă a adus un omagiu femeilor antreprenor din mediul rural, pe care le consideră „mama antreprenoriatului”: „Valorile s-au născut în mediul rural și fiecare dintre noi știm asta, că avem o mamă, o bunică. Femeia antreprenor din mediul rural este mama antreprenoriatului pentru că ea face ca lucrurile să se întâmple”.
Momentul festiv a fost completat de un recital la vioară și dansuri tradiționale susținute de grupul de copii Silișteanca, din comuna Siliștea. De asemenea, participanții au avut ocazia să descopere produse locale ale producătorilor prezenți, reflectând astfel contribuția antreprenorilor rurali la economia locală.
Pe lângă discuțiile despre succesul în afaceri, participantele au abordat și provocările comune cu care se confruntă antreprenoriatul rural.
Elena Coandă a încheiat cu speranța ca acest eveniment să devină unul de tradiție la nivel național: „Sperăm să transformăm această zi într-o sărbătoare recunoscută la scară largă, similară cu evenimentul Lady Prenor.”
Ziua Femeilor Antreprenor din Mediul Rural a fost mai mult decât o simplă reuniune; a fost un omagiu adus curajului și determinării femeilor care, prin afacerile lor, contribuie la dezvoltarea și prosperitatea comunităților rurale din România.
Viviana ROTARU, Mihai Răzvan ROTARU