Vinuri și bucate Dobrogene, la Tulcea

Dobrogea Explore
Dobrogea Explore
4 Min Read

Vinuri și bucate Dobrogene, la Tulcea la festivalul Vinuri și Bucate Dobrogene ce are loc în acest weekend la Restaurantul La Liman de pe Faleza Tulcea. La eveniment pot fi degustate sute de produse locale, iar tulcenii pot participa la dezbaterile din cadrul Congresului Regional de Gastronomie și Vin. Sâmbătă și duminică intrarea este liberă

Programul începe încă de vineri seara când are loc o cină de gală pregătită de Chef Ileana Braniște asezonată cu vinuri dobrogene de la patru crame locale. Rezervările sunt deschise la restaurant. Meniul special creat pentru acest eveniment conține: ⁠șuberek, lapți și icre cu pudră de alge, ⁠supă groasă & aromată de raci, ⁠tochitură de porc cu midii, ⁠sărmăluțe de berbecuț cu tomate coapte și vânătă confiată și ⁠ ⁠“dobrogeană” cu brânzeturi maturate și fructe confiate, alături de vinuri din regiune – de la Crama Histria, Crama Rasova, Domeniul Bogdan și Via Viticola Sarica Niculițel.

Seara va fi animată de cei doi organizatori ai evenimentului, amfitrionii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, inițiatori ai demersurilor care au condus la instaurarea prin lege a unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România și organizatori ai Congresului regional de gastronomie dobrogeană

Seria de evenimente gratuite debutează sâmbătă, de la ora 12:00, pe terasa închisă a restaurantului, unde tulcenii sunt așteptați cu sute de produse dobrogene. Printre expozanți se numără Mos Iosif, Brânza TU!, Doza de Fresh (sucuri naturale), Moara Veche (băcănie), Țăranii Dobrogeni (băcănie).

Muzeul sarmalelor și colecții gastronomice dedicate peștelui și lactatelor

În același spațiu expozițional vor putea fi admirate parte din colecții GastroArt: zeci de ambalaje de lactate și cutii de brânză, etichete de conserve de pește sau cutii de caviar și alte exponate, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Tot acolo publicul poate vedea parte din exponatele viitorului Muzeu al Sarmalelor: borcane, conserve, ambalaje de sarmale, cărți, obiecte promoționale, reclame și timbre cu și despre sarmale din zeci de țări de pe patru continente plus alte surprize.

La mezanin vor avea loc conferințe și dezbateri despre gastronomia locală.

Vinuri și bucate Dobrogene, la Tulcea: Programul complet al evenimentelor (intrarea liberă în limita locurilor)

Sâmbătă 19.10.2024

12:30 deschiderea oficială, participă: Ștefan Ilie, primarul orașului Tulcea, Adrian Gemănaru, antreprenor La Liman, Cezar Ioan, publisher vinul.ro, Cosmin Dragomir, gastronom

13:30 – 14:30 conferință Turism sustenabil și în extrasezon. Ștefan Ilie, primarul orașului Tulcea, Alexandru Filip, președinte OMD Tulcea, Teodor Frolu, Muzeul Ivan Patzaichin, Moderator: Carmina Nițescu, winesday.ro

14:30 – 15:30 Vinurile Danubiano – Pontice, Valentin Ceafalău, campion mondial la degustări în orb, Alex Dona, desprevin.ro, Oana Stan, director marketing Domeniul Bogdan, Adrian Dolghin, oenolog Via Viticola

Moderator: Diana Popescu, jurnalist

15:30 – 16:30 Gastronomia locală, de la tradiție la viitor. Adriana Sohodoleanu, dr. în sociologia practicilor culinare, Ileana Braniște, chef, Matei Florin, Moara Veche, Robert Voicu, chef

Moderator Carmen Filote, jurnalist

Duminică 20:10.2024

9:45 – Tur pietonal Tulcea Istorică pentru doritori. Plecare 10:00 din fața restaurantului La Liman

În interior, începând cu ora 10:00

Workshop Unilever – Bucătăria Viitorului, chef Robert Voicu

Workshop TeamFresh Horeca, Lucian Dragomir producător bio

Workshop Inițiere în degustarea de brânzeturi: Marian Timofti, președintele FNDA, Nicolae Herțea, brânza TU!

Seminar: Distilatele românești, Ștefan Gogotă, La Horincie

Seminar: Producătorii locali și legumele bio, Lucian Dragomir TeamfreshHoReCa

Workshop: Pită Străbună plămădită cu copii, Matei Florin, Moara Veche

Distribuie acest articol
Lasă un comentariu